Предмет: Телекомуникационе мреже следеће генерације (17 - S0152)


Основне информације

КатегоријаТеоријско-методолошки
Научна областТелекомуникације и обрада сигнала
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ4
Матичне организационе јединице предмета

Департман за енергетику, електронику и телекомуникације
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2007..

Упознавање са функцијом, архитектуром и сервисима мрежа следеће генерације. Савладавање вештина неопходних за имплементацију нових сервиса базираних на напредним комуникационим технологијама. Упознавање са проблематиком безбедности у мрежама следеће генерације. Упознавање са будућим трендовима у области информационо-комуникационих технологија.
Студент може да анализира и пројектује сервисе, топологију и сигнализацију мрежа следеће генерације. Студент се упознаје са квалитетом сервиса у мрежи следеће генерације. Студент се упознаје са проблемима безбедности у мрежама следеће генерације.
Стандарди за кодовање аудио и видео сигнала у мрежама следеће генерације. Конвергенција сервиса у мрежама следеће генерације - MPLS технологија. Карактеристике преноса говора и видео сигнала преко IP мреже. Протоколи за испоруку аудио и видео садржаја у реалном времену - RTP и RTCP протоколи. Технологија преноса говора преко IP мреже - VoIP технологија. Технологија преноса мултимедијалног садржаја преко IP мреже - IMS. Комуникациони протоколи за сигнализацију и контролу мултимедијалних комуникација у IP мрежама - SIP протокол, H.248/MEGACO протокол. Методе за обезбеђивање квалитета сервиса у мрежама следеће генерације. Безбедност у мрежама следеће генерације. Сервиси и апликације мрежа следеће генерације - IPTV сервис. Технологија виртуелизације у мрежама следеће генерације.Cloud computing технологија. Софтверски дефинисане мреже.
Предавања и вежбе.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Richard Swale, Daniel CollinsCarrier Grade Voice Over IP2000IETЕнглески
Robert WoodNext-Generation Network Services2005Cisco SystemsЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни пројекатдада30.00
Теоријски део испитанеда70.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Бојовић др Живко
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Бојовић др Живко
Ванредни професор

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Нинковић Вукан
Асистент

Аудиторне вежбе