Предмет: Енглески језик за инжењере (17 - EJEI)


Основне информације

КатегоријаАкадемско-општеобразовни
Научна областАнглистика и језик струке
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ2
Матичне организационе јединице предмета

Департман за опште дисциплине у техници
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2005..

Овладавање најзначајнијим терминима везаним за струку. Развијање стратегија за разумевање текста на страном језику. Оспособљавање за читање и разумевање оригиналних енглеских текстова из различитих извора везаних за одредјене аспекте струке. Развијање усмене и писмене комуникације везане за ове теме уз коришћење адекватног вокабулара и сложенијих реченичних конструкција.
Студенти поседују одредјени фонд термина везаних за науку, технику и њихову област студирања. Могу да прате разноврсну литературу из ове области и комуницирају о стучним темема на енглеском језику користећи термине и реченичне конструкције карактеристичне за језик њихове будуће струке.
Обрада савремених стручних текстова на енглесконм језику везаних за различите аспекте и области технике. Развијање стратегија за разумевање стручног текста као сто су: skimming, scanning, using context. Овладавање најчешћим терминима везаним за струку. Усвајање језичких функција као што су: поређење, класификовање, исказивање сврхе или функције, описивање саставних делова, узрочно последичних веза и сл. Најчешћи префикси, суфикси, сложенице и колокације. Пасивне конструкције, партиципске конструкције. Скраћене релативне реченице (активне и пасивне), скраћене временске реченице (активне и пасивне). Употреба везника, сложене реченичне конструкције.
Акценат је на активности студената у току часа, њиховој интеракцији са наставником и медју собом. Користи се комуникатвни приступ у настави страних језика.Вежбања су конципирана тако да олакшавају и проверавају разумевање текста као и да увежбавају одговарајући вокабулар и остале карактеристичне особине језика струке. Нека од вежбања састављена су тако да подстакну студенте да, користећи шире познавање области коју студирају, кроз коментаре и објашњења, додатно увежбавају своје језичке способности.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Glendinning, E., Glendinning, N.Oxford English for Electrical and Mechanical Engineering2001Oxford University Press, OxfordЕнглески
Glendinning, E.H., McEwan, J.Oxford English for Information Technology2006Oxford University Press, OxfordЕнглески
Eastwood, J.Oxford Practice Grammar - Intermediate2006Oxford University Press, OxfordЕнглески
Grupa autoraOxford English - Serbian Student Dictionary2006Oxford University Press, OxfordЕнглески
Попић, Р. и др.Научно-технички речник : енглеско-српскохрватски : 80.000 терминолошких јединица1989Привредни преглед, БеоградЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда40.00
Усмени део испитанеда30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Шафрањ др Јелисавета
Редовни професор

Предавања