Предмет: Енглески језик - напредни (12 - ETI20)


Основне информације

КатегоријаАкадемско-општеобразовни
Научна областЕнглески језик
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ2
Матичне организационе јединице предмета

Департман за опште дисциплине у техници
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2005..

Овладавање најзначајнијим терминима везаним за струку. Развијање стратегија за разумевање текста на страном језику. Оспособљавање за читање и разумевање оригиналних енглеских текстова везаних за различите аспекте и области студирања. Развијање усмене и писмене комуникације везане за ове теме уз коришћење адекватног вокабулара и сложенијих реченичних конструкција.
Студенти поседују широк вокабулар термина везаних за област студирања. Могу да прате разноврсну литературу из ове области и комуницирају о стручним темама на енглеском језику, користећи термине и реченичне конструкције карактеристичне за језик њихове будуће струке.
Обрада савремених стручних текстова на енглеском језику везаних за различите аспекте и области струке. Развијање стратегија за разумевање стручног текста као што су: skimming, scanning, comparing sources, using context, using background knowledge итд. Овладавање најчешћим терминима везаним за струку и усмерење. Усвајање језичких функција као што су: поређење, класификовање, исказивање сврхе или функције, описивање саставних делова, узрочно последичних веза и сл. Најчешћи префикси , суфикси, сложенице и колокације. Пасивне конструкције, партиципске конструкције. Скраћене релативне реченице (активне и пасивне), скраћене временске реченице (активне и пасивне).
Акценат је на активности студената у току часа, њиховој интеракцији са наставником и медју собом. Користи се комуникативни приступ у настави страних језика. Вежбања су конципирана тако да олакшавају и проверавају разумевање текста као и да увежбавају одговарајући вокабулар и остале карактеристичне особине језика струке. Нека од вежбања састављена су тако да подстакну студенте да, користећи шире познавање области коју студирају, кроз коментаре и објашњења, додатно увежбавају своје језичке способности.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Eric Glendinning, John McEwanOxford English for Information Technoglogy2000Oxford University PressЕнглески
Едита ЧавићEnglish in Architecture2001Научна књига, БеоградЕнглески
John EastwoodOxford Practice Grammar-Intermediate2000Oxford University PressЕнглески
група аутораOxford English-Serbian Dictionary2000OUPЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда30.00
Присуство на предавањимадада5.00
Усмени део испитанеда35.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Шафрањ др Јелисавета
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Личен Бранислава
Наставник страних језика

Предавања
Недостаје слика

Вуковић-Војновић Драгана
Виши наставник страних језика

Предавања