Interreg DRP projekat: Pokretanje rešenja za upravljanje odozdo-nagore radi smanjenja plastičnog otpada u slivu Dunava – Aquatic Plastic (DRP0200235)


26.06.2024. - 13:12 

Oko 80% morskog otpada dospeva u more sa kopna, prenosi se rekama, a sliv reke Dunav nije izuzetak. Plastika, koja se nekada smatrala nerazgradivom, zapravo se raspada na mikroplastične čestice kada je izložena sunčevoj svetlosti i promenljivim temperaturama. Usled ovoga povećan je fokus na rešavanje zagađenja mikroplastikom u rekama.

Cilj projekta AQUATIC PLASTIC (AQPLA) čiji je jedan od učesnika i Fakultet tehničkih nauka, Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu je da obezbedi detaljnu bazu podataka i metodologiju za mapiranje rečnog plastičnog otpada, koristeći veštačke barijere, kao što su hidroelektrane (HE) i tehnologije daljinskog otkrivanja kao alata za merenje, praćenje i preusmeravanje akumulacija plastičnog otpada u rekama iz prirode na deponije.

Projekat takođe planira identifikaciju visokorizičnih mesta ispusta otpada putem metoda daljinske detekcije i pronalaženje inovativnih rešenja za vađenje i reciklažu rečnog otpada i otpada nagomilanog ispred HE.

AQPLA se fokusira na razvoj komparativnih metoda monitoringa u cilju procenu ukupne veličine, zapremine i kombinovane mase plutajućih akumulacija otpada u rekama. Pružajući pouzdane i jednostavne metode za procenu veličine i sastava akumulacija otpada u rekama, AQPLA nudi dodatni alat za upravljanje veštačkim vodoinženjerskim strukturama. Ovo pomaže da se preciznije procene troškovi ublažavanja i intervencija čišćenja reka. Pored toga, AQPLA ima za cilj da pomogne sektoru upravljanja vodama nudeći jeftine, visokoefikasne profesionalne tehnologije za čišćenje reka. Ove tehnologije ne samo da zaustavljaju talase zagađenja, već i koriste obnovljivu energiju rečnog toka za odvajanje rečnog otpada, smanjujući na taj način ukupne troškove operacija čišćenja.

Pilot aktivnosti čišćenja reka biće organizovane u nizvodnim zemljama, u slivu Save, kako bi se proširio uspešan pristup akcijama čišćenja reka i naporima za prevenciju u uzvodnim zemljama sliva Dunava.

Partnerstvo
AQUATIC PLASTIC konzorcijum se sastoji od 13 partnera i 19 pridruženih partnera iz 10 zemalja, koji predstavljaju širok spektar zainteresovanih strana posvećenih rešavanju zagađenja plastikom u Dunavskom regionu. Konzorcijum uključuje ministarstva odgovorna za zakonodavna pitanja, nevladine organizacije koje su aktivno uključene u terenske aktivnosti, univerzitete posvećene naučnim istraživanjima, vodoprivredne institucije, nacionalne laboratorije i javne istraživačke institucije koje se bave praćenjem i očuvanjem kvaliteta vode.
Dole navedena grupa zainteresovanih strana predstavlja različitu perspektivu i stručnost, obezbeđujući sveobuhvatnu pokrivenost ciljnih oblasti projekta, sa snažnim fokusom na Balkan u slivu reke Dunav.

Interreg DRP finansijska podrška
Ukupan budžet projekta: 2.166.493,5 EUR
Finansiranje Interreg-a: 1.733.194,8 EUR

Projektni partneri

• University of Life Sciences and Natural Resources, Vienna, Austria
• Institute of Oceanology - BAS, Bulgaria
• Udruženje građana „Eko centar“ Višegrad, Bosnia and Herzegovina
• Plastic Cup Society (Lead Partner), Hungary
• Association of Environmental Enterprises, Hungary
• General Directorate of Water Management, Hungary
• Centar za ekotoksikološka istraživanja Podgorica, Montenegro
• Ministarstvo za ekologiju, prostorno planiranje i urbanizam Uprava za ekologiju i klimatske promene, Montenegro
• Multisalva Association, Romania
• Mare Nostrum, Romania
• Fakultet tehničkih nauka Novi Sad, Serbia
• Institut za vode Republike Slovenije, Slovenia
• Water Research Institute Slovakia, Slovakia

Website projekta
Facebook
LinkedIn