FTN primljen u članstvo Evropske fondacije za razvoj menadžmenta


21.06.2024. - 13:44 

Fakultet tehničkih nauka primljen je u članstvo Evropske fondacije za razvoj menadžmenta (European Foundation for Management Development - EFMD), što je prvi korak ka prvoj međunarodnoj akreditaciji za koju su pripreme trenutno u toku.

U biznis obrazovanju postoje tri najvažnije, međunarodne akreditacije u okviru kojih su svoje programe potvrdile najbolje biznis škole u svetu. Možda najzahtevnija od njih je EFMD kod koje je moguće akreditovati studijski program ili celu ustanovu. Članstvom u ovoj organizaciji FTN staje uz univerzitete koji danas predstavljaju simbole razvoja obrazovanja u svetu poput Carnegie Mellon University, China Europe International Business School, HEC Paris, Fudan University, Lomonosov Moscow State University, London School of Economics, McGill University Canada, Kellog School of Management, RWTH Aachen University, SDA Bocconi, Stanford University, Technische Universitat Munchen i drugih. Pored našeg fakulteta, jedini član EFMD iz Srbije je Ekonomski fakultet iz Beograda.

Šta akreditacija EFMD znači za FTN?

Akreditacijom u okviru EFMD, FTN stiče vidljivost na globalnom nivou, što je veoma značajno za studijski program Inženjerski menadžment-MBA, trenutno veoma tražen program koji ulazi u fazu internacionalizacije. Ovo je trenutno prva kandidatura Fakulteta tehničkih nauka za međunarodnu akreditaciju pored nacionalne koju Fakultet poseduje od samog uvođenja. Akreditacijom studije Inženjerskog menadžmenta-MBA na FTN postaju ekvivalentno rangirane u nivou top class QS University Rankings. Uslov za akreditaciju predstavlja najviši nivo kompetencija institucije, nastavnika, kao i struktura studenata, gde se u svakoj od pozicija eliminatorno zahteva izuzetno međunarodno iskustvo (radno i predavačko) i profesionalizam službi podrške. Sve dato proverava internacionalna recenzentska ekipa i akreditaciono telo Evropske fondacije za razvoj menadžmenta.