IX MEĐUNARODNO SAVETOVANJE - „U SUSRET HUMANOM GRADU“


16.10.2023. - 12:25 

Departman za saobraćaj Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Autonomne Pokrajine Vojvodine i Udruženje „Humani grad“ organizuju 9. Međunarodno savetovanje „U susret humanom gradu“ koje će se održati 19. i 20. oktobra 2023. godine u Novom Sadu. Tema ovogodišnjeg Savetovanja je „Preoblikovanje mobilnosti“ (eng. Reshaping Mobility).

Skup se održava pod pokroviteljstvom Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, Naučno-tehnološkog parka iz Novog Sada, Privredne komore Vojvodine, Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Autonomne Pokrajine Vojvodine i Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije.

Prvi dan Savetovanja (19. oktobar 2023. godine) održaće se u Naučno-tehnološkom parku, gde će nakon svečanog otvaranja biti organizovane panel diskusije sa fokusom na urbanu mobilnost i pametne gradove, kao i izlagački deo gde će kompanije predstaviti svoje usluge.
Drugi dan Savetovanja (20. oktobar 2023. godine) će se održati u prostorijama Privredne komore Vojvodine gde će eminentni stručnjaci održati predavanja po pozivu i gde će učesnici prezentovati stručne i naučne radova vezane za tematske oblasti skupa.

Učesnici Savetovanja će biti eminentni stručnjaci iz oblasti saobraćaja i srodnih oblasti iz zemlje i insotranstva koji će održati predavanja po pozivu, a tokom skupa biće prezentovano oko 50 naučnih i stručnih radova u skladu satematskim ceminama. Na skupu će biti održane i tri panel diskusije: „Planovi održive urbane mobilnosti“, “Preoblikovanje urbane mobilnosti” i “Obrazovanje u oblasti saobraćaja – Akademski i industrijski aspekti”.

Organizatori Savetovanja se nadaju da će svi sadržaji koji će biti prezentovani na skupu omogućiti stručnoj javnosti i institucijama koje donose odluke i upravljaju gradovima i/ili opštinama da se bolje upoznaju o načinima i mogućnostima kreiranja strategije i pronalaženju rešenja koja će na principu “Preoblikovanja mobilnosti” gradove i naselja učiniti ekološki prihvatljivim, dostupnijim i kvalitetnijim za život. Rešavanje izazova mobilnosti u urbanim sredinama zahteva zajedničke akcije svih zainteresovanih strana prema novim oblicima mobilnosti koji su proistekli iz promena i izazova sa kojima se susrećemo.



Više informacija o Savetovanju možete pronaći OVDE.