Fond za nauku Republike Srbije odobrio je finansiranje projekta “Multimodal multilingual human-machine speech communication”


09.10.2023. - 09:43 

U okviru programa PRIZMA Fonda za nauku Republike Srbije odobreno je finansiranje projekta “Multimodal multilingual human-machine speech communication” (AI-SPEAK), čiji projektni tim čine nastavnici i asistenti Katedre za telekomunikacije i obradu signala (Departman za energetiku, elektroniku i telekomunikacije) i Katedre za animacije u inženjerstvu (Departman za opšte discipline u tehnici), i čiji je rukovodilac prof. dr Milan Sečujski.

Projekat se fokusira na razvoj naprednih algoritama mašinskog učenja u oblasti audio-vizuelne govorne komunikacije između ljudi i mašina. Istraživanja će biti zasnovana na najsavremenijim metodama veštačke inteligencije, uključujući ekstrakciju obeležja na osnovu dubokog učenja, vremensko modelovanje pomoću rekurentnih neuralnih mreža, kao i vremenskih konvolucionih mreža.

U okviru programa PRIZMA podneto je ukupno 660 predloga projekata, od kojih je za finansiranje odobreno njih 97, sa ukupnim budžetom od 25 miliona evra. Od ukupno 8 projekata prihvaćenih za finansiranje u oblasti veštačke inteligencije, projekat AI-SPEAK ocenjen je kao drugoplasirani.

Više detalja o pozivu i o prihvaćenim projektima može se OVDE.