Svečano otvorena Synechron laboratorija na Fakultetu tehničkih nauka


02.10.2023. - 07:50 

U petak, 29. septembra 2023. godine u Računarskom centru Fakulteta tehničkih nauka svečano je otvorena novoopremljena laboratorija,  koja će biti na raspolaganju postojećim i budućim generacijama studenata svih departmana FTN-a.
Kompletno uređenje i opremanje laboratorije, finansirala je kompanija Synechron kroz donaciju vrednu preko 2.350.000,00 dinara. Osim kompletnog renoviranja laboratorije, nabavljen je inventar i računarska oprema.  

Na svečanom otvaranju laboratorije prisutnima se obratio prof. dr Boris Dumnić, vršilac dužnosti dekana. Profesor Dumnić se u ime Fakulteta i studenata zahvalio kompaniji Synechron i istakao da je ovo dobar primer odgovornog odnosa jedne uspešne kompanije i visokoobrazovne institucije.

„Ova donacija je izuzetno značajna jer će naši studenti sada imati priliku i mogućnost da u moderno uređenom prostoru i na najnovnijoj računarskoj opremi prisustvuju i izvode laboratorijske vežbe. FTN i kompanija Synechron imaju dugogodišnju saradnju koja se ogleda kroz razne oblike saradnje pre svega kroz obavljanje stručne prakse. Iskustvo je pokazalo da veliki broj njih nastavlja da radi u kompaniji Synechron. Osim ove laboratorije još dve nove potpuno opremljene laboratorije će od ponedeljka, 2. oktobra biti dostupne studentima FTN-a u novoj školskoj godini. “, istakao je prof. Dumnić.

Dragan Simić, direktor kompanije Synechron Srbija je istakao da su podstaknuti dugogodišnjom i uspešnom saradnjom sa Fakultetom tehničkih nauka, želeli da ovom donacijom doprinesu unapređenju kvaliteta nastave, učvršćivanju saradnje i daljoj podršci obrazovanju. Dodatno, kroz saradnju i sa drugim fakultetima i raznovrsne inicijative, kompanija Synechron podstiče razvoj lokalnog IT ekosistema i unapređenje IT zajednice.

Godinama unazad, diplomci Fakulteta tehničkih nauka postali su deo Synechron tima, pretežno putem studentskih praksi koje kompanija redovno organizuje i na taj način omogućava generacijama mladih inženjera da započnu svoju karijeru u svetskoj IT kompaniji. Do sada je preko 150 studenata ovog Fakulteta uspešno završilo svoju studentsku praksu u Synechronu, od kojih se preko 50 i zaposlilo u kompaniji. U ovom trenutku, od preko 300 zaposlenih u kompaniji u Srbiji, više od jedne četvrtine su upravo bivši studenti Fakulteta tehničkih nauka.  

Synechron je vodeća svetska IT kompanija, specijalizovana za razvoj i implementaciju tehnoloških i poslovnih rešenja za finansijske i high-tech kompanije. Osnovana pre više od dve decenije u Njujorku, kompanija trenutno broji preko 14.500 zaposlenih stručnjaka u 18 zemalja i tačno 43 filijala širom sveta. U Srbiji je kompanija Synechron krenula sa radom pre 9 godina, osnivanjem filijale u Novom Sadu, gde je sa samo troje zaposlenih započela rad na prvom projektu. Danas, kompanija Synechron u Srbiji uspešno posluje u kancelarijama u Novom Sadu i Beogradu.

Inženjeri zaposleni u Synechronu rade na strateškim projektima, projektima digitalne transformacije, razvojnim projektima kojima se kreiraju novi sistemi i infrastruktura sistema (greenfield) kao i projektima održavanja i nadogradnje postojećih sistema. Poslovanje kompanije je usmereno na razvoj inovativnih tehnoloških rešenja iz oblasti: Inženjeringa; Digitalnih tehnologija; Veštačke inteligencije; Rada sa podacima;  Integracije sistema; Cloud i DevOps-a.
 

  • Nije moguće prikazati sliku.
  • Nije moguće prikazati sliku.