EV DAYS 2023


19.09.2023. - 08:56 

Treći po redu regionalni Sajam i konferencija „EV Days“ održao se u Novom Sadu 14. i 15. septembra 2023. godine u Master centru Novosadskog sajma.

Na otvaranju prvog dana sajma i konferencije prisutnima se obratio pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Nenad Ivanišević i gradonačelnik Novog Sada, Milan Đurić, dok je ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović, svečano otvorila događaj. Na svečanom otvaranju drugog dana, posetiocima su se obratili predsednik nadzornog odbira Globos osiguranja i potpredsednik OMR Group-a , Petar Gavranović, ministar za ravnomerni regionalni razvoj, Edin Đerlek, kao i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, dr Jelena Begović. Prilikom otvaranja ukazano je na značaj tehnološkog razvoja, pametne specijalizacije i pametnih gradova, gde su električna vozila, kao jedan od ključnih činilaca pametnih gradova, od suštinskog značaja za ovu oblast.

Ovaj značajan događaj, koji je okupio lidere iz oblasti automobilske industrije, predstavnike državnih, lokalnih i regionalnih institucija, akademsku zajednicu i buduće inženjerske kadrove organizovali su kompanija Ninamedia i Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, uz podršku Radio-televizije Srbije kao medijskog pokrovitelja.

Ovogodišnji "EV DAYS" je bio organizovan u nekoliko segmenata, uključujući konferencijski, izlagački deo, testing zonu, kao i studentsko takmičenje, s ciljem da se na savremen, jedinstven i sveobuhvatan način prezentuju i promovišu aktuelnosti u vezi sa električnim vozilima.
Tokom manifestacije, održano je šest panela sa izuzetnim govornicima iz oblasti elektromobilnosti. Tematske oblasti obuhvatale su energetsku tranziciju, povezivanje akademije i industrije, izazove korišćenja i održavanja električnih i hibridnih vozila, pa i vizijama budućnosti za pametne gradove, koje su predstavili gradonačelnici Kranja, Trebinja i Novog Sada. Ovi paneli su omogućili duboke uvide u razvoj urbanog okruženja koje će biti pametno, efikasno i održivo.
Stručnjaci iz vodećih stranih i domaćih organizacija, kompanija i visokoobrazovnih institucija su zajedno delili svoja iskustva i znanja u vezi s najnovijim tehnologijama vezanim za električna i hibridna vozila.
U izlagačkom delu manifestacije posetioci su imali priliku da se upoznaju sa performansama više od 30 različitih električnih i hibridnih vozila, pri čemu su neki od modela po prvi put predstavljeni baš na "EV Days" događaju.
Testing zona upotpunila je doživljaj posetioca, koji su imali priliku da testiraju preko 15 izloženih električnih vozila, punjača, kao i da se bliže upoznaju sa njihovom tehnologijom. Po prvi put na sajmu i konferenciji omogućena je upotreba i AR tehnologije, koja je pružila posebno iskustvo.

Tematske izazove na projektu pod nazivom IEEE4Challenge, organizovan u saradnji sa IEEE studentskim ogrankom u Novom Sadu, osmislile su kompanije ZF Group, Schneider Electric, Globos osiguranje i Origin charging technologies. Kroz izazove, studenti su se upoznali sa najnovijim tehnološkim pristupima i problemima današnjice, a pored sticanja novih veština i znanja, studenti sličnih interesovanja su kroz kreativnost, zabavu i timski rad rešavali probleme različitih kategorija. Na izazovu je učestvovalo 90 studenata, a pobednici svakog izazova su dobili vredne nagrade.

Ova manifestacija od velikog je značaja za razmenu znanja, promociju inovacija i podsticaje svesti o održivom transportu.
 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.