Održana 31. Međunarodna letnja škola digitalne obrade slika u Novom Sadu


18.07.2023. - 13:59 

U periodu od 10. do 16. jula 2023. godine, u organizaciji Fakulteta tehničkih nauka, održana je 31. Međunarodna letnja škola digitalne obrade slika - SSIP 2023.  Na ovogodišnjem Skupu koji je održan u zgradi Rektorata UNS-a učestvovalo je više od 40 istraživača iz nekoliko evropskih zemalja.

Letnja škola SSIP nastala je davne 1993. godine pod okriljem CEEPUS programa za međunarodnu razmenu istraživača. Među gradove domaćine iz prethodnog perioda se ubrajaju: Averio (Portugal, 1993.), Segedin (Mađarska, 1995.), Budimpešta (Mađarska, 2002.), Temišvar (Rumunija, 2003.), Grac (Austrija, 2004.), Kluž (Rumunija, 2010.), Beč (Austrija, 2012.), Zagreb (Hrvatska, 2014.), Rijeka (Hrvatska, 2021.), Segedin (Mađarska, 2022.).

Na otvaranju Skupa su govorili prof. dr Tibor Lukić, predsedavajući, prof. dr Ksenija Doroslovački, šef Katedre za matematiku i prof. dr Erich Sorantin iz Graca, glavni koordinator CEEPUS mreže.

Program skupa je uključivao predavanja predavača po pozivu, gde su prikazani  najnoviji rezultati iz oblasti, kao i projektni rad studenata-učesnika po grupama. Predavači po pozivu su bili prof. dr Peter Balaž (Univerzitet u Segedinu), dr Peter Horvat (direktor Biological Research Centre-a u Segedinu), doc. dr Teodora Selea (Univerzitet u Temišvaru), prof. dr Marina Ivašić-Kos (dekanica Fakulteta informatike i digitalnih tehnologija u Rijeci), prof. dr Kalman Palađi (Univerzitet u Segedinu), prof. dr Benedek Nađ (Eastern Mediterranean University, Famagusta, N. Cyprus), prof. dr Lidija Čomić (Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad) i prof. dr Tibor Lukić (Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad). Većinu učesnika su činili studenti doktorskih i master studija  iz sedam različitih zemalja.  Kao zaključak iz diskusije studenta sa pozivnim predavačima, jasno se može prepoznati ideja o neophodnosti primene veštačke inteligencije i dubokog učenja kod većine problema digitalne obrade slika.
Pored prepodnevnih predavanja renomiranih predavača o širokom spektru tema od obrade slika i kompjuterskog vida, u popodnevnim satima studenti su radili u timovima i rešavali projektne zadatke. Poslednjeg dana letnje škole, timovi su prezentovali svoje rezultate kolegama učesnicima i komisiji za ocenjivanje. Najbolji projekat je bio „Klasifikacija hrane“ a članovima tima (Domagoj Palinić, Čenge Mihalji, Marina Luciana, Kristina Host) nagrade su uručili direktori škole, prof. dr Tibor Lukić i doc. dr Buda Bajić.
Svi polaznici su dobili sertifikat o pohađanju letnje škole i položenom ispitu a ova letnja škola je prihvaćena kao specijalni doktorski kurs na nekoliko Univerziteta.

Jedan dan je bio rezervisan za izlet na Petrovaradinsku tvrđavu. U pratnji vodiča učesnici su obišli podzemne tunele kao i multimedijalnu izložbu „Mileva: Mi smo stena“ u Muzeju grada Novog Sada.
Poslednjeg dana letnje škole, svi polaznici i oni koji su učestvovali u organizaciji, su prisustvovali gala večeri gde su se sumirali utisci uz želje da se ponovo okupe i sledeće godine i nastave saradnju i druženje.
U timu za organizaciju skupa sa FTN-a su učestvovali: Andrija Blesić, Nataša Korpak, Katarina Vidojević, Jelena Đokić, Nikolina Dakić i Tamara Palalić.  



 

  • Nije moguće prikazati sliku.
  • Nije moguće prikazati sliku.
  • Nije moguće prikazati sliku.