Na Microsoft-ovoj konferenciji FTN predstavio svoj način izvođenja online nastave


02.12.2020. - 17:03 

Tokom zimskog semestra ove školske godine na Fakultetu tehničkih nauka iz svojih domova će preko 15.000 studenata pohađati preko 45.000 predavanja i vežbi koje online, putem platforme Microsoft Teams, izvodi oko 1.000 profesora i asistenata.

Ovakva aktivnost je prepoznata i od strane same kompanije Microsoft, pa je Fakultet tehničkih nauka dobio poziv da, kao jedan od najboljih primera prakse u Srbiji u primeni IT tehnologija u visokom obrazovanju, učestvuje na konferenciji “Sinergija” koja je održana krajem novembra.

Na konferenciji se obratio prof. dr Rade Doroslovački, dekan Fakulteta tehničkih nauka, koji je istakao da je pre svega, bila neophodna adekvatna priprema kako bi Fakultet bio spreman za narednu školsku godinu i kako bi se sa sigurnošću i na vreme obezbedilo nesmetano odvijanje nastave u svim mogućim nepredviđenim okolnostima koje su bile pred nama.

“Morali smo na vreme da reagujemo kako bismo predupredili sve potencijalne rizike koje je, nažalost, situacija sa pandemijom COVID-19 donela. Sa jedne strane, brinuli smo za zdravlje naših studenata i nastavnika, a sa druge, da li će uopšte uslovi za realizaciju standardne nastave biti mogući i da li će naši studenti dobiti adekvatno znanje u školskoj godini koja je bila pred nama. Nakon sveobuhvatnih istraživanja i konsultacija sa velikim brojem stručnjaka, napravili smo izbor platforme za izvođenje nastave. Naša IT služba se nekoliko meseci pripremala da inkorporira odabranu platformu u naš nastavnički i studentski servis” – navodi prof. Doroslovački i ističe da je prva polovina zimskog semestra prošla uz odlične rezultate. “Jako smo zadovoljni posećenošću predavanja i vežbi, ali i interakcijom između studenata i nastavnika. Kao i na redovnim predavanjima, studenti svojim profesorima u svakom trenutku mogu da postave pitanje u vezi sa gradivom. Osim toga, imamo i kompletnu evidenciju oko celokupnog rada i pohađanja nastave što je vrlo važno” – zaključuje prof. Doroslovački i dodaje da se, osim u nastavi, ovakav vid online komunikacije praktikuje i za zvanične sastanke zaposlenih, kao i svih organa Fakulteta.

Detaljni način izvođenja online nastave na konferenciji je prezentovao deo tima IT službe Fakulteta tehničkih nauka koji je razvio ovaj sistem: Igor Zečević, šef IT službe, Petar Bjeljac, Rade Lučić i Tamara Andrejić.

Tom prilikom Igor Zečević je naveo da je za njihov inženjerski tim najveći izazov u realizaciji online nastave bio veličina Fakulteta jer je online nastavu bilo potrebno organizovati za veliki broj učesnika koji slušaju predmete na 80 studijskiih programa svih stepena studija. “Nakon ozbiljne pripreme na nivou čitavog Fakulteta, uspeli smo da automatizujemo proces zakazivanja online nastave. U MS Teams-u je za svaki nastavni predmet programski kreiran po jedan tim, a zatim i odgovarajuće grupe studenata po vidovima nastave (predavanja, auditorne vežbe, računarske vežbe…) što nam je pojednostavilo samu realizaciju, ali i održavanje platforme. Osim toga, još jedan od ciljeva je bio da se i nastavnicima što više olakša prilagođavanje novim uslovima realizacije nastave. Na ovaj način je u potpunosti eliminisana potreba da se nastavno osoblje bave administracijom što smo želeli da postignemo kako bi oni mogli da se maksimalno fokusiraju na samu nastavu i njen kvalitet” – zaključuje Zečević.
 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.