Prof. dr Ilija Ćosić, izabran u zvanje emeritusa


28.06.2016. - 11:19 

Prof. dr Ilija Ćosić,  izabran je za profesora emeritusa. Izborom u ovo zvanje omogućeno je profesoru Ćosiću da nastavi dalje da učestvuje u nastavnim i naučnim aktivnostima na Fakultetu tehničkih nauka, prvenstveno na Departmanu za industrijsko inženjerstvo i menadžment.

U izjavi za FTN novine on objašnjava da svakom čoveku u skladu sa njegovim psihofizičkim osobinama bi trebalo omogućiti da radi dokle god može i želi.
- Moj životni moto je RAD SE UVEK ISPLATI i evo izborom u ovo zvanje to se i potvrdilo - ističe prof. Ćosić. Profesor Ćosić je dao veliki doprinos razvoju Univerziteta i svog fakulteta. Za vreme njegovog mandata na mestu dekana, od 1998. do 2012. godine, FTN je postao najsloženiji i najproduktivniji visokoobrazovni i naučni sistem u Srbiji. Vodio je brojne međunarodne i nacionalne projekte. Povećani su prostorni kapaciteti Fakulteta nadogradnjom i završetkom prve faze Naučno-tehnološkog parka.

Profesor Ćosić je sa mesta dekana doprineo da Fakultet tehničkih nauka postane jasno prepoznat u našoj zemlji, ali i u inostranstvu, kao centar u kome se razvijaju najbolji inženjerski kadrovi i čija je inovativna i preduzetnička kultura iznedrila više od 86 uspešnih kompanija u području IT sektora.

Profesor Ćosić je uspostavio saradnju sa više međunarodnih institucija, od kojih su najznačajnije: Univerzitet u Štutgartu od 1978. godine; UBI – United Business Institute iz Brisela; Univerzitetet PSU, Hat Yai (Tajland); kao i sa tehničkim univerzitetima u Beču, Gracu, Bratislavi, Košicama, Budimpešti. Jedan od najvažnijih rezultata prof. Ćosića je svakako razvoj i obezbeđenje naučnog podmlatka.

Tim oko prof. Ćosića je jedan od najprepoznatljivijih organizovanih celina u oblasti industrijskog inženjerstva i menadžmenta u našoj zemlji i izvan nje.