Preporuka ministarstva prosvete svim fakultetima u Srbiji


24.02.2006. - 00:00
Dodatak diplomi po novosadskom receptu
Dekanima svih falulteta u Srbiji Ministarstvo prosvete poslalo je ovih dana formular za izdavanje dodatka diplomi, koji se od 2004. godine primenjuje na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Kao primer dobro osmišljenog dokumenta, Ministarstvo je novosadski formular prosledilo svim fakultetima u Srbiji, uz preporuku da počnu da ga izdaju i pre 2007. godine , kada će on, prema Zakonu o visokom obrazovanju, postati obavezan pri izdavanju diploma.

Dodatak diplomi naš fakultet izdaje od 2004. godine, kada to tadašnji zakon još nije predviđao i na osnovu toga dobili smo poene na Ministarskoj konferenciji u Bergenu prošle godine-kaže dekan fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu profesor dr Ilija Ćosić.
Naš dodatak diplomi sadrži sve podatke o studentu i njegovim aktivnostima tokom studija, od toga iz koje je srednje škole i sa kojim ocenama došao, kako je i sa kolikim brojem bodova položio prijemni ispit, koje ispite je , kod kog profesora i sa kojom ocenom položio, te koliko je bodova za koji ispit sakupio.
U ovom dokumentu navedeno je i koje ispite, od onih koji po nastavnom planu nisu obavezni , je diplomac položio, gde je obavljao praksu, koje posebne projekte je radio, da li je učestvovao na takmičenjima i koje mesto je osvojio, kojim softverskim alatima vlada, koje strane jezike govori i konačno, ovaj dodatak diplomi sadrži i izvod iz zakona po kome je studirao.
Po rečima dr Ćosića, dodatak diplomi Fakultet tehničkih nauka izdaje i na srpskom i na engleskom jeziku i on je praktično više od biografije kandidata, to jest u njemu potencijalni poslodavac odmah vidi o kakvom je kandidatu reč. Prošle godine formular za dodatak diplomi FTN-a usvojen je i na Univerzitetu u Novom Sadu, tako da su i drugi fakulteti počeli da ga izadaju.
Za sada, ostalim fakultetima u Srbiji je prosleđen novosadski formular, a Ministarstvo prosvete najavilo je da će iduće nedelje biti usvojen pravilnik o javnim ispravama, koji će tačno propisati izgled jednoobrazne diplome i ostalih dokumenata akademaca.