Predmet: Osnove projektovanja građevinskih objekata (17 - GG37)


Osnovne informacije

KategorijaTeorijsko-metodološki
Naučna oblastKonstrukcije u građevinarstvu
MultidisciplinarnaNe
ESPB7
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za građevinarstvo i geodeziju
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2012..

Ovladavanje osnovnim pojmovima i neophodnim znanjima za aktivno praćenje nastave iz teorijskih i stručno-aplikativnih predmeta.
Stečena teorijska i praktična znanja integrativnog karaktera pripremaju studente za proaktivno praćenje nastave i dublje razumevanje složenijih problema profesije na kasnijim godinama studija. Direktna primena u teorijsko-stručnim predmetima, u formulisanju i rešavanju inženjerskih problema.
Uvod u građevinarstv. Istorijat graditeljstva kroz epohe. Podela građevinarstva na poddiscipline. Principi arhitektonskog oblikovanja objekata. Elementi prostornog pregrađivanja i funkcionalna organizacija prostora, Elementi građevinske fizike: svetlost, akustika, provetravanje, hlađenje. Zakonska regulativa u građevinarstvu. Propisi, pravilnici i standardi za projektovanje. Zakon o planiranju i gradnji – osnovni pojmovi. Obavezni sdržaj projekata. Urbanističko-tehnički uslovi. Tehnička dokumentacija – opis i sdržaj. Dozvole i licence. Održivi razvoj, uticaj na životnu sredinu, i energetska efikasnost objekata. Upravljanje građevinama. Poziv i etika građevinskog inženjera. Elementi i sklopovi zgrada. Kombinacije materijala i sistema. Konstruktivni sistemi u visokogradnji i inženjerskim objektima. Prenos opterećenja kroz konstrukcijski sistem. Svođenje opterećenja. Prostorna stabilnost objekata i elementi za obezbeđenje. Metode izgradnje. Osnovne vrste i elementi hidrotehničkih objekata. Osnove puteva i saobraćajnica. Proces projektovanja i izvođenja objekata.. Osnove mostogradnje. Održavanje objekata. Dometi svetskog i srpskog graditeljstva.
Nastava se odvija kroz predavanja, vežbe i konsultacije, kao i povremene obilaske gradilišta i sagrađenih objekata. Nastava se izvodi kroz prezentacije i videofilmove i obiluje ilustrativnim primerima koji na jednostavan način ilustruju fizičku suštinu fenomena i integrišu znanja stečena na drugim predmetima. Vežbe (arhitektonsko projektovanje i proračuni) su koncipirane tako da u potpunosti sukcesivno prate materiju izloženu na predavanjima i potenciraju aktivan rad na času. Samostalni rad studenata se kontinualno prati. Konsultacije se održavaju radi produbljivanja znanja ili otklanjanja nejasnoća. Prisustvo nastavi se smatra obaveznim. Iz svakog oblika predispitnh i ispitnih obaveza, student mora da zadovolji prag znanja.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Grupa autoraTehničar : građevinski priručnik. 4 1992Građevinska knjiga, BeogradSrpski jezik
L.G. Kulkarni A.D. Pawar S.P.NitsureBasic Civil Engineering2006Technical Publications PuneEngleski
Jakšić Ž, Kočetov Mišulić T, Bulajić B.Osnove projektovanja građevinskih objekata - pisana predavanja i prezentacije2015DGG FTN Novi Sad online pdfSrpski jezik
Manojlović D.Osnove projektovanja građevinskih objekata - materijal za vežbe2016DGG FTN online pdfSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Složeni oblici vežbidada30.00
Prisustvo na vežbamadada5.00
Domaći zadatakdada5.00
Domaći zadatakdada5.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda50.00
Kolokvijumnene20.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Kočetov-Mišulić dr Tatjana
Docent

Predavanja
Nedostaje slika

Jakšić dr Željko
Docent

Predavanja
Nedostaje slika

Bulajić dr Borko
Vanredni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Manojlović Dragan
Asistent

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Stanojević Dragana
Asistent

Auditorne vežbe