Predmet: Osnove projektovanja građevinskih objekata (17 - GG37)


Osnovne informacije

KategorijaTeorijsko-metodološki
Naučna oblastKonstrukcije u građevinarstvu
MultidisciplinarnaNe
ESPB7
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za građevinarstvo i geodeziju
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2012..

Ovladavanje osnovnim pojmovima i neophodnim znanjima za aktivno praćenje nastave iz teorijskih i stručno-aplikativnih predmeta.
Stečena teorijska i praktična znanja integrativnog karaktera pripremaju studente za proaktivno praćenje nastave i dublje razumevanje složenijih problema profesije na kasnijim godinama studija. Direktna primena u teorijsko-stručnim predmetima, u formulisanju i rešavanju inženjerskih problema.
Uvod u građevinarstv. Istorijat graditeljstva kroz epohe. Podela građevinarstva na poddiscipline. Principi arhitektonskog oblikovanja objekata. Elementi prostornog pregrađivanja i funkcionalna organizacija prostora, Elementi građevinske fizike: svetlost, akustika, provetravanje, hlađenje. Zakonska regulativa u građevinarstvu. Propisi, pravilnici i standardi za projektovanje. Zakon o planiranju i gradnji – osnovni pojmovi. Obavezni sdržaj projekata. Urbanističko-tehnički uslovi. Tehnička dokumentacija – opis i sdržaj. Dozvole i licence. Održivi razvoj, uticaj na životnu sredinu, i energetska efikasnost objekata. Upravljanje građevinama. Poziv i etika građevinskog inženjera. Elementi i sklopovi zgrada. Kombinacije materijala i sistema. Konstruktivni sistemi u visokogradnji i inženjerskim objektima. Prenos opterećenja kroz konstrukcijski sistem. Svođenje opterećenja. Prostorna stabilnost objekata i elementi za obezbeđenje. Metode izgradnje. Osnovne vrste i elementi hidrotehničkih objekata. Osnove puteva i saobraćajnica. Proces projektovanja i izvođenja objekata.. Osnove mostogradnje. Održavanje objekata. Dometi svetskog i srpskog graditeljstva.
Nastava se odvija kroz predavanja, vežbe i konsultacije, kao i povremene obilaske gradilišta i sagrađenih objekata. Nastava se izvodi kroz prezentacije i videofilmove i obiluje ilustrativnim primerima koji na jednostavan način ilustruju fizičku suštinu fenomena i integrišu znanja stečena na drugim predmetima. Vežbe (arhitektonsko projektovanje i proračuni) su koncipirane tako da u potpunosti sukcesivno prate materiju izloženu na predavanjima i potenciraju aktivan rad na času. Samostalni rad studenata se kontinualno prati. Konsultacije se održavaju radi produbljivanja znanja ili otklanjanja nejasnoća. Prisustvo nastavi se smatra obaveznim. Iz svakog oblika predispitnh i ispitnih obaveza, student mora da zadovolji prag znanja.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Grupa autoraTehničar : građevinski priručnik. 4 1992Građevinska knjiga, BeogradSrpski jezik
L.G. Kulkarni A.D. Pawar S.P.NitsureBasic Civil Engineering2006Technical Publications PuneEngleski
Jakšić Ž, Kočetov Mišulić T, Bulajić B.Osnove projektovanja građevinskih objekata - pisana predavanja i prezentacije2015DGG FTN Novi Sad online pdfSrpski jezik
Manojlović D.Osnove projektovanja građevinskih objekata - materijal za vežbe2016DGG FTN online pdfSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Složeni oblici vežbidada30.00
Prisustvo na vežbamadada5.00
Domaći zadatakdada5.00
Domaći zadatakdada5.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda50.00
Kolokvijumnene20.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Kočetov-Mišulić dr Tatjana
Docent

Predavanja
Nedostaje slika

Jakšić dr Željko
Docent

Predavanja
Nedostaje slika

Bulajić dr Borko
Vanredni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Manojlović Dragan
Asistent-master

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Stanojević Dragana
Asistent-master

Auditorne vežbe