Предмет: Управљање пројектима (17 - S0M22)


Основне информације

КатегоријаТеоријско-методолошки
Научна областПланирање, регулисање и безбедност саобраћаја
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Департман за саобраћај
Програм предмета

Програм се примењује од 29.10.2012..

Стицање знања о основама управљања пројектима у организационом, техничком и технолошком смислу, управљање процесима и активности које су у вези са израдом пројкетне документације и процеса који су у вези са активностима везаним за саму реализацију пројекта, знања из области коришћења специјализованих софтвера који се користе за управљање пројектима, упознавање са врстама пројеката.
Стицање теоријских и практичних занања и вештина у области управљања пројектима у организационом, техничком и технолошком смислу, обученсот за рад на специјализованим софтверима који се користе при реализацији и праћењу пројеката. Настава и вежбе прилагођени студентима департмана за саобраћај ФТН-а.
Циљеви и задаци пројеката. Значај управљања пројекотм у изради пројектне документације и реализацији пројеката у општрем и посебном смислу. Појам и врсте пројекта. Подела пројекта према закону о планирању и издрадњи. Активности на пројкетима у области саобраћаја и инфраструктуре. Шта је пројекат. Које су дефиниције пројекатата и какве врсте пројеката постоје.Шта подразумева шира дефиниција пројекта. Које су заједничке карактеристике пројеката. Шта су основни циљеви пројеката у организационом, технолошком и техничком смислу. Шта су трошкови пројекта и која врста трошкова постоји у фази израде пројеката и извођења неког пројекта. Постојећи организациони концепти везани за управљање пројектом. Развој и основне карактеристике организационих концепта за управљање пројектом. Организациони типови везани за управљање пројектима. Управљање људским ресурсима у пројкету - онсове, управљање ризиком пројекта -основе. Управљање променама у пројекту. Постојећи концепти управљања пројектима у техничком и технолошком смислу. Планирање реализације пројекта: планирање времена потребног за реализацију пројекта у организационом, техничком и технолошком смислу (са примерима у области саобраћаја и инфраструктуре), планирање ресурса за извршење пројекта ( у техничком и технолошком смислу (са примерима у области саобраћаја и инфраструктуре), палнирање трошкова пројекта. Праћење и контрола реализације пројекта. Методе и технике које се корите при управљању пројектима. мрежни план, ЦПМ метода (ЦРИТИЦАЛ ПАТХ МЕТХОД), ПЕРТХ метода . Посебно за сваку групу студената прикладни примери везани за управљање пројектима уз дефинисане активности, ресурсе и потребно време, уз примену софтвера Мицрософт пројецт.
Predavanja i vežbe, izrada seminarskog rada i usmemni i pismeni deo ispita.Vežbe su računarske i izvode se u učionicama opremlejnim računarima.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
С1443АКАО ЗА ПРЕДМЕТ С1443А2012Српски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда20.00
Присуство на предавањимадада5.00
Присуство на рачунарским вежбамадада5.00
Семинарски раддада20.00
Усмени део испитанеда50.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Атанасковић др Предраг
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Думнић др Славиша
Доцент

Рачунарске вежбе