Predmet: Upravljanje projektima (12 - II1019)


Osnovne informacije

KategorijaNaučno-stručni
Naučna oblastProizvodni sistemi, organizacija i menadžment
MultidisciplinarnaNe
ESPB5
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za industrijsko inženjerstvo i menadžment
Program predmeta

Program se primenjuje od 24.10.2012..

Predmet Upravljanje projektima ima za cilj osposobljavanje diplomiranih industrijskih inženjera za rad u projektnom timu, za koncipiranje, oblikovanje i izvođenje projekata po priznatoj metodologiji. Većina zadataka koje on obavlja se javlja u obliku projekta, kao npr. razvoj proizvoda, unapređenje proizvoda i procesa, smanjenje troškova, unapređenje kvaliteta, i dr. te je važno da diplomirani inženjer vlada predmetnom metodologijom.
Studenti će biti osposobljeni da oblikuju, pokrenu i vode projekat u skladu sa prepoznatljivom metodologijom, da zadatke razvoja proizvoda, unapređenja proizvoda i procesa i smanjenja troškova posmatraju i izvedu po projektnom principu.
Osnovni pojmovi u području upravljanja projektima. Životni ciklus projekta i organizacija. Karakteristike. Odnos životnog ciklusa proizvoda i projekta. Faze projekta. Procesi za upravljanje projektima. Međudejstvo procesa. Grupe procesa za upravljanje projektom, pokretanje, planiranje, izvršenje, nadzor i kontrolu i završavanje projekta. Područja znanja za upravljanje projektom. Upravljanje integracijom projekta. Upravljanje obimom projekta. Upravljanje vremenom na projektu. Upravljanje troškovima projekta. Upravljanje kvalitetom projekta. Upravljanje ljudskim resursima projekta. Upravljanje komunikacijama na projektu. Upravljanje rizikom projekta. Upravljanje nabavkom za projekat. Upravljanje projektima u industriji.
Predavanja se izvode auditorno. U vannastavnim terminima gostuju vođe projekata iz privrede. Vežbe su računarske i na njima se u radnom okruženju MS Project prikazuju primeri obrađeni na predavanjima
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Grupa autoraVodič kroz korpus znanja za upravljanje projektima, četvrto izdanje, prevod na srpski jezik2010Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Harvey Maylor Project Management 2010PearsonEngleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Testdada10.00
Testdada10.00
Prisustvo na vežbamadada5.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Seminarski raddada20.00
Teorijski deo ispitaneda50.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Radaković dr Nikola
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Morača dr Slobodan
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Jovanović Miloš
Docent

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Medojević Milana
Istraživač saradnik

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Marjanović dr Uglješa
Vanredni profesor

Auditorne vežbe