480 Душан Гвозденац, Драган Урошевић "Инжењерски прорачуни енергетских апарата и уређаја"


12.02.2015. - 12:00 
Едиција: „ТЕХНИЧКЕ НАУКЕ - УЏБЕНИЦИ”

Назив уџбеника: „Инжењерски прорачуни енергетских апарата и уређаја”

Аутори: Душан Д. Гвозденац, Драган М. Урошевић

Рецензенти: др Војин Грковић,  ред. проф. Факултета техничких наука у Новом Саду
            др Младен Стојиљковић, ред. проф. Машинског факултета у Нишу
                  
Издавач: Факултет техничких наука у Новом Саду

Главни и одговорни уредник:
проф. др Раде Дорословачки, декан Факултета техничких наука у Новом Саду

Штампа: ФТН - Графички центар ГРИД, Трг Доситеја Обрадовића 6, Нови Сад
Штампање одобрио: Савет за библиотечку и издавачку делатност ФТН-а у Новом Саду
Председник Савета за библиотечку и издавачку делатност:
др Радош Радивојевић, редовни професор Факултета техничких наука у Новом Саду


CIP-Каталогизација у публикацији
Библиотека Матице српске, Нови Сад

536.7(075.8)

     ГВОЗДЕНАЦ, Душан
  Инжењерски прорачуни енергетских апарата и уређаја /
Душан Гвозденац, Драган Урошевић. – Нови Сад : Факултет
техничких наука, 2014 (Нови Сад : ФТН, Графички центар
ГРИД) . – 208 стр. : илустр. ; 24 цм. -  (Едиција "Техничке
науке - уџбеници" ; 480)

Тираж 150. - Библиографија.
ISBN 978-86-7892-666-2

а) Термотехника – Инжењерски прорачуни
б) Термоенергетика – Инжењерски прорачуни



(из садржаја)
Брза и понекад неконтролисана примена бројних програмских пакета учинила је да се потисне генеза обављеног прорачуна. Осим тога продавци програмских пакета  често их мистификују и не пружају могућност сагледавања процедуре прорачуна и на тај начин додатно удаљавају корисника од суштине прорачуна. Такав тренд осећа се и на Факултету техничких наука у Новом Саду, на коме је традиционално негован целовит и детаљан инжењерски прорачун. Овај уџбеник је писан са намером, да пре свега студентима, али и инжењерима у пракси, понуди могућност да разумеју суштину прорачуна и да тако могу правилно даг а тумаче и добијене резултате образложе.
Излагања су у великој мери растерећена од теоријских анализа подразумевајући да је такво знање студент добио у основним предметима из области термодинамике, науке о преносу топлоте итд.
Читаоцима је понуђено и неколико софтвера којима је могуће обавити бројне техничке прорачуне. Неки од тих софтвера су развијени за потребе овог курса, и треба да се охрабре читаоци да се и сами упусте у израду различитих софтвера, што је много корисније у поређењу са некритичким преузимањем са Интернета. Софтвери су доступни на сајту: http://ktt.uns.ac.rs:8080/peec-web.
(из рецензија)
Не би се лако могло определити коме ће овај уџбеник више користити, студентима ове техничке дисциплине или инжењерима и онима који рукују оваквим постројењима.

(о ауторима)
Проф. др  Душан Гвозденац је профессор Универзитата у Новом Саду. Више од 30 година предаје на Факултету техничких наука у истом граду и око 25 година ради као цонсултант на пројектима из области енергетике у више земаља Европе, Африке И Далеког, Средњег И Блиског истока. Пројекти су рађени за Развојни програм Уједињених нација (УНДП), Организацију Уједињених нација за индустријски развој (УНИДО), неколико програма Европске уније (ЕУ), Немачко удружење за  техничку сарадњу (GIZ) И др. Аутор је бројних радова публикованих у међународним И домаћим часописима, едитор је зборника међународних конференција И аутор неколико тренинг приручника. Водио је или био чклан тима у преко 200 енергетских прегледа у индустрији И зградарству И тиме стекао богато практично искуство које је делом садржано И у овом уџбенику. Недавно је објавио И књиге: Морваy З., Гвозденац Д.: Апплиед енергy анд енвиронментал манагемент, Јохн Wилеy, 2008. (И превод на кинески језик 2010.), Гвозденац Д., Кљајић М., Петровић Ј.,: Мерење И регулисање у термопроцесној техници, ФТН, 2009., Гвозденац Д.: Криогена техника, ФТН, 2010., Гвозденац Д., Накомчић-Смарагддакис Б., Гвозденац-Урошевић Б.: Обновљиви извори енергије ФТН, 2010. (И превод на енглески језик) и Гвозденац Д., Гвозденац-Урошевић Б., Морвај З.: Енергетска ефикасност (индустрија и зградарство) ФТН, 2012.
Др Драган Урошевић дипл.инж. дипломирао је на Машинском факултету у Београду 2000. године где је и започео своју пословну каријеру 2002. године као асистент на Катедри за термоенергетику. Након магистрирања 2007. године прелази у компанију Victoria Group где на позицији енергетског менаџера ради на реализацији бројних пројеката енергетске ефикасности у индустрији и обновљивих извора енергије. Од 2014. године ради као независни консултант у области енергетике. Аутор је већег броја радова на међународном и националном нивоу.

 

  • Није могуће приказати слику.