36 Неда Пекарић Нађ, Дејана Херцег "Основе електротехнике за рачунарство"


31.12.2012. - 10:37 
Едиција: „ТЕХНИЧКЕ НАУКЕ - УЏБЕНИЦИ”

Назив уџбеника
: „Основи електротехнике за рачунарство”

Аутори: Неда Пекарић-Нађ, Дејана Херцег

Рецензенти: др Драгутин Величковић, ред. проф. Електронског факултета у Нишу
             др Мирослав Прша, ванр. проф. Факултета техничких наука у Новом Саду
             др Владимир Катић, ванр. проф. Факултета техничких наука у Новом Саду

Издавач: Факултет техничких наука у Новом Саду

Главни и одговорни уредник
:
проф. др Илија Ћосић, декан Факултета техничких наука у Новом Саду

Штампа
: СИМБОЛ, Косте Нађа 11, Петроварадин
Штампање одобрио: Савет за издавачку делатност ФТН-а у Новом Саду
Председник Савета: проф. др Влатко Вуковић



CIP-Каталогизација у публикацији
Библиотека Матице српске, Нови Сад
621.3(075.8)

ПЕКАРИЋ - Нађ, Неда
     Основи електротехнике за рачунарство / Неда Пекарић-Нађ, Дејана
Херцег. - Нови Сад : Факултет техничких наука, 2001(Нови Сад : СИМБОЛ).
– 299 стр. : граф. прикази ; 24 цм. – (Едиција “Техничке науке ” ; бр. 36)
Тираж 500.
ISBN 86-80249-34-3

а) Електротехника


(из садржаја)
Још од античких времена, људи су са дивљењем посматрали муње и атмосферска пражњења. Требало је да прође, међутим, више од двадесет векова, па да научници схвате да је у основи  те појавеисто оно што даје моћ ћилибару да привлачи лаке предмете-електрицитет.
Вековима пре нове ере научници и филозофи су знали за смолу-ћилибар, која привлачи лаке предмете. Аристотел је описивао и неки други камен, који, када се протрља или загреје има још изразитије привлачно дејство. Данас научници претпостављају да је то могао бити неки редак примерак топаза, циркона, турмалина или смарагда. Били су потребни векови да би се крајем XВИ и почетком XВИИ века, првенствено захваљујући Гилберту, полако почело уобличавати људско знање везано уз електрицитет. Наука о електрицитету добила је свој данашњи изглед почевши од радова Греја (1670-1736), који је открио могућност кретања наелектрисања, настанак индукованог наелектрисања и ефекат шиљка. Озбиљнији експерименти са електрицитетом постали су могући тек након проналаска електростатичке машине (Нпр. Лудолф 1743) и Лајденске боце (1745)- претече кондезатора.
(из рецензије)
Дело представља универзитетски уџбеник, намењен студентима прве године Одсека за рачунарство и аутоматику. Књига је писана лако и приступачно, тако да може корисно да послужи и свим осталим студентима који почињу да изучавају електротехнику.
(о ауторима)
Неда Пекарић-Нађ је рођена 1954. године у Петроварадину. Дипломирала је 1978. године на Електротехничком одсеку Факултета техничких наука у Новом Саду. Магистарску и докторску тезу одбранила је на Електротехничком факултету у Београду, 1981. и 1984. године . Била је асистент на предмету Основи  електротехнике од 1978. До 1984. године. Од тада је прошла кроз сва наставничка звања на овом предмету. Њен  истраживачки рад је везан уз електромегнетску компатибилност.
Дејан (Вулетић) Херцег је рођена 1972. године у Новом Саду. Дипломирала је 1997. године на Електротехничком одсеку Факултета техничких науку у Новом Саду. Одмах по дипломирању, постаје асистент на предмету  Основи електротехнике, у ком звању се и данас налази. Тренутно ради магистарску тезу из области електромагнетске компатибилности.