412 Момчило Новковић,...и др., "Збирка задатака из Математичке анализе 1", 3. изд.


06.12.2013. - 10:13 
Едиција: „ТЕХНИЧКЕ НАУКЕ - УЏБЕНИЦИ”

Назив уџбеника
: „Збирка задатака из Математичке анализе 1”

Аутори: Момчило Новковић, Биљана Царић, Славица Медић, Владимир Ђурић, Илија Ковачевић

Рецензенти: др Јован Малишић, ред. проф. Математичког факултета у Београду
            др Мирко Будинчевић, ред. проф. Природно-математичког факултета у Новом Саду
                  
Издавач: Факултет техничких наука у Новом Саду

Главни и одговорни уредник:
проф. др Раде Дорословачки, декан Факултета техничких наука у Новом Саду

Штампа: ФТН - Графички центар ГРИД, Трг Доситеја Обрадовића 6, Нови Сад
Штампање одобрио: Савет за библиотечку и издавачку делатност ФТН-а у Новом Саду
Председник Савета за библиотечку и издавачку делатност:
др Радош Радивојевић, редовни професор Факултета техничких наука у Новом Саду


CIP-Каталогизација у публикацији
Библиотека Матице српске, Нови Сад
517(075.8)(076)

ЗБИРКА решених задатака из Математичке анализа I /
Момчило Новковић... [и др.]. - 3. изд. - НовиСад : Факултет техничких
наука, 2013 (Нови Сад : ГРИД) . – 4, 373 стр. : илустр. ; 24 цм. –
(Едиција "Техничке науке - уџбеници" ; бр. 412)

Тираж 600. - Библиографија.  
ISBN 978-86-7892-531-3

а) Математичка анализа - Задаци



(из садржаја)
Збирка се састоји из два дела:
1. Уводни појмови, граничне вредности низова и функција, диференцијални рачун са применама, интегрални рачун са применама, обичне диференцијалне једначине.

2. Задаци са писмених испита из Математичке анализе 1 од јануарског рока 1997. до закључно октобарског 2002. године.

(из рецензије)

Начин на који је материја обрађена даје могућност да ову збирку користе сви они који желе да савладају основна знања из математичке анализе. Сматрамо да ова збирка задовољава све позитивне критеријуме (читљивост, систематичност, поступност, креативност) да би је могли свесрдно препоручити за штампу. Ова збирка са књигама истих аутора из Математичке анализе 1 је довољна за разумевање градива из ове области и добар основ за успешно полагање испита из Математичке анализе 1 за студенте електротехничке струке и рачунарства ФТН – а у Новом Саду.
Уочено је да студенти често имају озбиљних тешкоћа код савлађивања градива из Математичке анализе. Због тога се појавила потреба за писањем једне збирке оваквог типа, која би омогућила лакше савлађивање појмова, разумевање градива, решавање задатака из Математичке анализе 1 као и разумевање градива из других области математике и стручних предмета.
Формулације задатака су јасне и прецизне, а њихова решења су изложена на једноставан начин, што студентима омогућава да самостално и брзо уђу у проблематику решавања задатака из ове области. Сви задаци су детаљно решени, а при решавању задатака из конктретне области дати су делови теорије који се користе, што олакшава разумевање поступака решавања задатака. Пажљиво одабрани задаци доприносе разумевању и бржем усвајању теорије. Посебан  квалитет збирке представља друга глава у којој су системски и детаљно урађени задаци са писмених испита из Математичке анализе 1. Поступност у избору задатака, а поготово задаци са претходних испитних рикова, биће драгоцена помоћ студентима за лакше разумевање третиране проблематике и при припремању за полагање испита. Збирке, као што је ова, су прави бисери. Сматрамо да би требало да сваки математички предмет има нешто слично.
Са великим задовољством предлажемо да се понуђена збирка штампа под насловом Збирка решених задатака из Математичке анализе 1 као сталан уџбеник из Математичке анализе 1.

(о ауторима)

Момчило Б. Новковић је био асистент математике на Факултету техничких наука у Новом Саду. Магистрирао је на Математичком факултету у Београду. Позитиван извештај комисије за оцену докторске дисертације прихватило је Наставно-научно веће Математичког факултета у Београду 5. 10. 2001. године на својој 215 седници, чиме је Момчило Новаковић неформално постао доктор математичких наука.

Биљана Н. Царић је асистент и предавач на Факултету техничких наука у Новом Саду. Магистрирала је на Природно математичком факултету у Новом Саду. Држи вежбе из предмета: Математичка анализа 1, Математика 1, Математика 2,  Вероватноћа и математичка статистика и предавања из Математике 2.

Славица С. Медић
је асистент из математике на Факултету техничких наука у Новом Саду. Дипломирала је на Природно математичком факултету у Новом Саду. Завршила је дипломске мастер студије из примењене математике на Факултету техничких наука. Држи вежбе из предмета Математичка анализа 1, Математика 1 и Математика 2.

Владимир Ж. Ђурић је асистент математике на Факултету техничких наука у Новом Саду. Магистрирао је на Природно математичком факултету у Новом Саду. Завршио је дипломске мастер студије из примењене математике на Факултету техничких наука. Држи вежбе из предмета Математичка анализа 1, Математичка анализа 2 , Изабрана поглавља из математике.

Илија М. Ковачевић је редовни професор математике на Факултету техничких наука у Новом Саду. Докторирао је на Природно математичком факултету у Београду. Предаје Математичку анализу 1, Изабрана поглавља из математике, као и Функционалну анализу, Одабрана поглавља из математике, Вероватноћу, статистику и теорију инжењерског експеримента на докторским студијама. Подручје његовог научног рада је топологија – компактност и примена математичких модела у техничким наукама.



 

  • Није могуће приказати слику.