404 Марина Катић "English for environmental engineering"


05.12.2013. - 12:29
Едиција: “ТЕХНИЧКЕ НАУКЕ - УЏБЕНИЦИ”

Назив уџбеника: “English for Environmental Engineering”

Аутор:  мр Марина Катић

Рецензенти: др Предраг Новаков, ред. проф. Филозофски факултет,  Нови Сад
                   др Јелисавета Шафрањ, доцент, Факултет техничких наука, Нови Сад
                   др Горан Вујић, ванр. Проф. Факултет техничких наука, Нови Сад

Издавач: Факултет техничких наука у Новом Саду

Главни и одговорни уредник: проф. др Раде Дорословачки, декан Факултета техничких наука у Новом Саду

Штампа: ФТН - Графички центар ГРИД, Трг Доситеја Обрадовића 6, Нови Сад

Штампање одобрио: Савет за библиотечку и издавачку делатност Факултета техничких наука у Новом Саду

Председник Савета за библиотечку и издавачку делатност: др Радош Радивојевић, редовни професор Факултета техничких наука у Новом Саду


CIP-Каталогизација у публикацији
Библиотека Матице српске, Нови Сад

811,111'276.6:502/504(075.8)

КАТИЋ, Марина
  English for environmental engineering / Марина Катић. – 1. изд. -Нови
Сад : Факултет техничких наука, 2013 (Нови Сад : ФТН,
Графички центар ГРИД). - ВИИИ, 332 стр. : илустр. ; 24 цм.
- (Едиција “Техничке науке - уџбеници” ; бр. 404)

Тираж 250.

ISBN 978-86-7892-522-1

а) Енглески језик – Еколошка терминологија

COBISS.SR-ID  279466503



Из садржаја


There will always be a high demand for qualified professional environmental engineers, since there is a continuous need for high-quality drinking water, clean air, and uncontaminated ground and surface water and land. Moreover, changes in population growth, habits, and lifestyles of people around the world create new challenges for environmental engineers. As the world's population approaches 7 billion, the auxiliary problems associated with providing sanitary living conditions are enormous and ever changing.


Из рецензије


Студенти Факултета техничких наука на одсеку за Заштиту животне средине уџбеником English for Enviromental Engineering добијају квалитетан материјал, који ће им омогућити да кроз одабране текстове и пратећа вежбања везана за различите области заштите животне средине овладају лексиком и граматичким особинама енглеског језика које су у функцији ове стручне области. Уџбенички материјал могу да користе и сви остали који желе да се упознају са темама и стручном терминологијом енглеског језика за заштиту животне средине.
Уџбеник обухвата 325 страна и подељен је на осам поглавља 1.Introduction, 2. Calamities and Catastrophies, 3. Global Environmental Events, 4. Air Pollution Management System, 5. Water Management System, 6. Waste Management, 7. Renewables, 8. Legal and Ethical Issues, после којих следи Библиографија са примарним и секундарним, електронским и штампаним изворима, затим енглеско-српски глосар стручних термина и решења за вежбе.
Специфична терминологија је систематично организована у облику енглеско-српског речника стручних термина чије одреднице садрже ознаку врсте речи, податке о извору, објашњење на енглеском језику и превод на српски што у многоме олакшава рад на уџбенику и стицању комуникативне компетенције. Нека вежбања такође подстичу на шире сагледавање области која се изучава, кроз коментаре и објашњења, што обезбеђује додатно увежбавање језичких вештина и релевантних граматичких структура.


О аутору


Марина (Милисав) Катић рођена је 1959. године у Београду. Дипломирала је на Филозофском факултету у Новом Саду на Одсеку за енглески језик и књижевност. Постдипломске студије наставила је на Факултету техничких наука у Новом Саду где је магистрирала из области међународног пословног менаџмента, одбранивши тезу са темом „Улога и значај терминологије у електронском пословању“. Такође, завршила је мастер студије на Филолошком факултету у Београду из области примењене лингвистике одбранивши тезу „Localisation of Anglicisms in Serbian“. Марта 1999. године постављена је за сталног судског тумача при Вишем суду у Новом Саду. Од октобра 2001. године ради на Факултету техничких наука као предавач за енглески језик. Области њеног интересовања су: ESP (енглески за посебне намене), академско писање и научно и стручно превођење.
 

  • Није могуће приказати слику.