prof. Deneš Debrei


Nedostaje slika

Deneš Debrei

Redovni profesor


Telefon
E-mail
Akademsko zvanjeRedovni profesor
Trenutno nema podataka o biografiji zaposlenog!
NazivU Ustanovi
Pozorišna predstava

Diploma

Dramske i audiovizuelne umetnosti

Akademija umetnosti

1986

Kriterijum produkcijeOpis
(UD12) premijerno ili prvo javno izvođenje, odnosno, prikazivanje dramskog i audiovizuelnog umetničkog dela u zemlji i inostranstvuPles na sceni: saradnja sa Jožefom Nađom u „Centre Chorégraphique National“ u Orleanu, Francuska, u sledećim predstavama: La Mort de L’empereur, Comédie Tempio, Les Echelles d’Orphée, Anatomie d’un Fauve, Les Commentaires d’Habacuc, Le vent dans le sac, Woyzeck, Les veilleurs, Poussière de soleil (asistent za koreografiju), od 1989.
(UD32) majstorski kursevi, seminari, radionice i javna predavanja u zemlji i inostranstvuVođenje međunarodne umetničke radionice scenskog pokreta Memorija tela (sa H. Vargom), Kelebija, 2018. (autor koncepta i voditelj sa H. Varga)
(UD11) javno izvođenje, odnosno, prikazivanje dramskog i audiovizuelnog umetničkog dela1 na smotrama i festivalima od međunarodnog značaja u zemlji i inostranstvu„Smiling in the forest“, predstava međunarodnog značaja, sa koreografom Min Tanakom, Tokio, Japan, 2004.
(UD11) javno izvođenje, odnosno, prikazivanje dramskog i audiovizuelnog umetničkog dela1 na smotrama i festivalima od međunarodnog značaja u zemlji i inostranstvuPežija pozorišne predstave Vidd hírét az igazaknak (Tihi zov), po motivima romana Marlo Morgan u produkciji Pozorišnog udruzenja „Letnji Bioskop“ iz Subotice, 2018. (autor)
(UD11) javno izvođenje, odnosno, prikazivanje dramskog i audiovizuelnog umetničkog dela1 na smotrama i festivalima od međunarodnog značaja u zemlji i inostranstvuProstor, scenografija i režija uličnog performansa Lifkoptikum, zatvaranje međunarodnog festivala Dezire, Subotica, 2016. (autor)
(UD11) javno izvođenje, odnosno, prikazivanje dramskog i audiovizuelnog umetničkog dela1 na smotrama i festivalima od međunarodnog značaja u zemlji i inostranstvuGlavna uloga u predstavi Le vent dans le sac, u saradnji sa Nađ Jožefom u „Centre Chorégraphique National“ u Orleanu; nagrada Zlatna Maska za glavnu ulogu u predstavi, na internacionalnom teatarskom i filmskom festivalu MESS, Sarajevo, 1998.
(UD12) premijerno ili prvo javno izvođenje, odnosno, prikazivanje dramskog i audiovizuelnog umetničkog dela u zemlji i inostranstvuRežija i koreografija: 1993, Solanum Tuberossum inspirisano delima Danila Kiša trupa Nyari Mozi, (Jugoslavija); 1989, Mikroorganizmusok solo performans pod režijom Ištvana Lalica trupa Nyari Mozi; 1986 Szeliditesek duo sa Leom Tolnai u režiji Ištvana Lalica trupa Nyari Mozi; 2004, Five for two, duo sa Heni Varga (prikazano u Japanu, Srbiji, Francuskoj).
(UD12) premijerno ili prvo javno izvođenje, odnosno, prikazivanje dramskog i audiovizuelnog umetničkog dela u zemlji i inostranstvuUloga Šamrajeva u predstavi Galeb, Anton Pavlović Čehov, u režiji Tomija Janežiča, Srpsko Narodno Pozorište, Novi Sad, 2012.
(UD12) premijerno ili prvo javno izvođenje, odnosno, prikazivanje dramskog i audiovizuelnog umetničkog dela u zemlji i inostranstvuPles na sceni: Dužina sto igala, Regionalni Centar Jožef Nađ, Kanjiza, Srbija, 2009.
(UD12) premijerno ili prvo javno izvođenje, odnosno, prikazivanje dramskog i audiovizuelnog umetničkog dela u zemlji i inostranstvuRežija i koreografija: Zoltan Danyi: Naput a Cedrus arnyekaban - Figura Studio Pozorišta Gheorgheni (Rumanija) i Trupa Kobez-Centre Memoire du Corps iz Tuluza (Francuska), 2010.
(UD12) premijerno ili prvo javno izvođenje, odnosno, prikazivanje dramskog i audiovizuelnog umetničkog dela u zemlji i inostranstvuHu Die - trupa En-Knap (Slovenija), zajednička koreografija sa Istokom Kovač i Julyen Hamilton, 2001.
(UD12) premijerno ili prvo javno izvođenje, odnosno, prikazivanje dramskog i audiovizuelnog umetničkog dela u zemlji i inostranstvuScenografija i režija pozorišne solo predstave Haguregumo, sa glumcem Norijem (Japan), pozorište Kosztolányi Dezső Színház, Subotica, 2015. (autor)
(UD12) premijerno ili prvo javno izvođenje, odnosno, prikazivanje dramskog i audiovizuelnog umetničkog dela u zemlji i inostranstvuScenografija i režija pozorišne predstave Čudna petlja, pozorište Kosztolányi Dezső Színház, Subotica - koprodukcija sa Kulturnom centrom Novi Sad i Pozorišnim udruženjem Letnji bioskop, Kelebija, 2015. (autor sa E. Pesi)
(UD12) premijerno ili prvo javno izvođenje, odnosno, prikazivanje dramskog i audiovizuelnog umetničkog dela u zemlji i inostranstvuScenografija i režija pozorišne predstave Ég és Föld (sa slikarom), Csiky Gergely Színház/State Hungarian Theater, Rumunija, 2014. (autor sa C. Hegyi)
(UD12) premijerno ili prvo javno izvođenje, odnosno, prikazivanje dramskog i audiovizuelnog umetničkog dela u zemlji i inostranstvuUloga Šamrajeva u predstavi Galeb, A. P. Čehova, u režiji Tomija Janežiča, Srpsko Narodno Pozorište, Novi Sad, 2012.(izvođač)
(UD12) premijerno ili prvo javno izvođenje, odnosno, prikazivanje dramskog i audiovizuelnog umetničkog dela u zemlji i inostranstvuKoreografija i ples za duo plesnu predstavu Dvanaest dana zimi, sa bubnjarem Antezom iz Francuske, u produkciji Pozorišnog udruzenja „Letnji Bioskop“ iz Subotice, Tuluz, Francuska, 2017. (autor)
(UD21) nagrade i priznanja za umetnički doprinos u dramskom i audiovizuelnom umetničkom delu na smotrama i festivalima u zemlji i inostranstvuNagrada za ličnost sa jedinstvenom umetničkom karijerom, MEDIAVAVE festival, fondacija Mediawave International Visual Art Foundation, Győr, Mađarska, 2017.
(UD22) nagrade i priznanja za umetnički rad u zemlji i inostranstvuSterijina nagrada za koreografiju, u predstavi Emma, Csat Geza, u režiji Petera Fekete, Narodno pozorište u Subotici, 2006.
(UD22) nagrade i priznanja za umetnički rad u zemlji i inostranstvuGlavna uloga u filmu Gondviseles Pal Erdosa (Mađarska); prva nagrada Toucan d’or za glavnu ulogu, Rio de Žaneiro, Brazil, 1985.
ZvanjeUža naučna oblastVisokoškolska ustanovaDatum izbora
Redovni profesorGlumačke veštineUniverzitet u Novom Sadu01.09.2016.
Vanredni profesorGlumačke veštineAkademija umetnosti15.09.2011.