Predmet: Integracija distribuiranih energetskih izvora (06 - DE413)


Osnovne informacije

KategorijaNaučno-stručni
Naučna oblast
MultidisciplinarnaNe
ESPB14
Matične organizacione jedinice predmeta

Trenutno nema podataka o matičnim organizacionim jedinicama predmeta!
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2008..

Cilj je da se studenti nauce o osnovnim vrstama distribuiranih izvora, mogucnosti njihovog prokljucenja na distributivnu ili prenosnu elektricnu mrezuo i metodama, koje se koriste za to. Pored toga studenti ce se sposobiti da koriste softverske alate i tehnike tako da distribuirani i obnovljivi generatori se mogu efikasno integrisati u sistem.
Studenti ce biti osposobljeni da analiziraju, projektuju i planiraju rad distributivnih i prenosnih mreža sa uključenim distribuiranim i obnovljivim izvorima električne energije, kao i da optimizuju njihov raspored u mreži na bazi raznih parametara, uključujući i kvalitet električne energije.
Ustaljeno stanje rada mreža sa distribuiranim generatorima, pojave porasta napona, gubici, kontrola reaktivne energije. Asinhrone mašine kao generatori u vetroelektranama: konstantne brzine, dvostruko napajane i promenljive brzine. Struje kratkog spoja od distribuiranih generatora, ograničavači struje ktratkog spoja i zaštita. Zaštita distribuiranih generatora i pridruženih distributivnih mreža. Naponska i ugaona stabilnost. Aktivne distributivne mreže. Dorinos distribuirane generacije stabilnosti sistema. Uticaj distribuirane generacije na kvalitet električne enrgije. Velike vetroelektrane, glavni prenosni pravci, HVDC sa strujnim i naponskim pretvračima. Uzemljenje vetro elektrana.
Nastava će se izvoditi kroz predavanja na tabli, računarske simulacije i eksperimentalni rad u Laboratoriji za obnovljive i distribuirane izvore.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Loi Lei Lai, Tze Fun ChanDistributed Generation: Induction and Permanent Magnet Generators2007John Wiley and Sons, ChichesterEngleski
Leon FrerisRenewable Energy in Power Systems2008John Wiley and Sons, ChichesterEngleski
Gilbert MastersRenewable and Efficient Electric Power Systems2004Wiley-Interscience PressEngleski
Bent SorensenRenewable Energy Conversion, Transmission and Storage2007Academic PressEngleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda30.00
Seminarski raddada70.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Katić Vladimir

Predavanja
Nedostaje slika

Dumnić dr Boris
Redovni profesor

Predavanja