Predmet: Verovatnoća i matematička statistika (17 - BM105B)


Osnovne informacije

KategorijaNaučno-stručni
Naučna oblastTeorijska i primenjena matematika
MultidisciplinarnaDa
ESPB4
Matične organizacione jedinice predmeta

Trenutno nema podataka o matičnim organizacionim jedinicama predmeta!
Program predmeta

Program se primenjuje od 20.07.2017..

Cilj predmeta je osposobljavanje studenata za apstraktno mišljenje i sticanje osnovnih znanja iz oblasti verovatnoće i statistike. Cilj je da studenti ovladaju osnovnim pojmovima iz teorije verovatnoće, da se osposobe da odaberu odgovarajuće statističke metode, da urade statističku analizu i da protumače dobijene rezultate.
Stečena znanja student treba da koristi u daljem obrazovanju. Student je osposobljen da u daljem obrazovanju u stručnim predmetima pravi i rešava matematičke modele primenjujući stečena znanja iz verovatnoće i statistike.
Osnovne definicije u verovatnoći, uslovna verovatnoća i Bajesova formula. Slučajna promenljiva neprekidnog i diskretnog tipa. Dvodimenzionalna slučajna promenljiva. Uslovne raspodele. Brojne karakteristike - očekivanje, disperzija, kovarijansa, korelacija. Uslovno očekivanje. Granične teoreme. Statistika –opšti pojmovi. Deskriptivna statistička analiza (osnovni pojmovi, uređivanje podataka, , tablično i grafičko prikazivanje podataka,, analiza podataka metodama deskriptivne statistike, programska podrška za statističku analizu). Ocene nepoznatih parametara (Tačkaste ocene: Metoda momenata i metoda maksimalne verodostojnosti). Slučajni procesi – opšti pojmovi.
Predavanja; Numeričko računske vežbe i računarske vežbe. Konsultacije. Predavanja se izvode kombinovano. Na predavanjima se izlaže teoretski deo gradiva propraćen karakterističnim primerima radi lakšeg razumevanja gradiva. Na vežbama, koja prate predavanja, rade se karakteristični zadaci i produbljuje se izloženo gradivo sa predavanja. Pored predavanja i vežbi redovno se održavaju i konsultacije.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Stojaković, M.Slučajni procesi2000Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Grbić, T., Nedović, Lj.Zbirka odabranih rešenih ispitnih zadataka iz verovatnoće, statistike i slučajnih procesa2016Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Mališić, J., Jevremović, V.Slučajni procesi i vremenske serije 2008Građevinska knjiga, BeogradSrpski jezik
Grupa autoraZbirka rešenih zadataka iz verovatnoće i statistike2014Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Odbranjene laboratorijske vežbedada10.00
Testdada10.00
Testdada10.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda60.00
Usmeni deo ispitaneda10.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Grbić dr Tatjana
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Dragić Đorđe
Asistent-master

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Dragić Đorđe
Asistent-master

Računarske vežbe
Nedostaje slika

Delić dr Marija
Docent

Računarske vežbe