Predmet: Upravljačko računovodstvo (17 - IM1053)


Osnovne informacije

KategorijaTeorijsko-metodološki
Naučna oblastProizvodni i uslužni sistemi, organizacija i menadžment
MultidisciplinarnaNe
ESPB4
Matične organizacione jedinice predmeta

Trenutno nema podataka o matičnim organizacionim jedinicama predmeta!
Program predmeta

Program se primenjuje od 21.08.2017..

Upravljačko računovodstvo podrazumeva prikupljanje, klasifikaciju, obradu i interpretaciju informacija koje su oblikovane na način da pruže potporu vlasnicima kapitala i rukovodstvu u upravljanju, planiranju i kontroli poslovanja privrednih društava. Cilj predmeta je da se upotpune i integrišu komponente strateškog razmišljanja neophodne inženjerima koji zauzimaju pozicije u okviru funkcije. Cilj predmeta je: (1) Razumevanje okruženja u kom nastaju i u kom se koriste računovodstvene informacije; (2) Razvoj i jačanje strateške komponente u razmišljanju kod studenata; (3) Skretanje pažnje sa pripreme računovodstvenih informacija na njihovu upotrebu i interpretaciju; (4) Upotreba finansijskih izveštaja za strateško upravljanje organizacijom; (5) Da se razume način na koji se izračunavaju određene vrednosti.
Studenti koji odslušaju predmet i polože ispit su osposobljeni da: (1) samostalno i kreativno koriste knjigovodstvene zapise o poslovnim transakcijama, finansijske izveštaje i računovodstvene informacije u menadžment procesu; (2) koriste računovodstvene alate za analizu stanja u privrednom društvu, izvode zaključke, predlažu i porede različite strategije; (3) oblikuju stratešku računovodstvenu politiku kojom se vrši primena odabrane strategije; i (4) učestvuju u primeni strategije u privrednom društvu sa pozicije inženjera koji se nalazi na rukovodećoj poziciji.
(1) Računovodstvene informacije kao podrška poslovnom upravljanju: Korporativno upravljanje, Informacije kao pretpostavka upravljanja; (2) Pojam računovodstva i osnovne računovodstvene kategorije: Pojam i vrste finansijskih izveštaja; (3) Računovodstveni proces i politike: Knjigovodstvene isprave, Poslovne knjige, Finansijski izveštaji kao proizvod računovodstvenog procesa, Računovodstvene politike; (4) Revizija i analiza kao pretpostavka kvaliteta finansijskog izveštaja: Revizija kao pretpostavka realnosti, Instrumenti i postupci analize; (5) Interno orijentisano računovodstvo privrednih društava: Pojam, podela i razlikovanje troškova, rashoda i izdataka, Računovodstveno praćenje troškova i rashoda po vrstama, Klasični (tradicionalni) pristup obračunu troškova, Savremeni pristupi obračunu troškova, Kalkulacija, Planiranje u preduzeću (budžetiranje); (6) Prelomna tačka rentabilnosti, Procena efekata kapitalnih ulaganja, Inkrementalna analiza za poslovne odluke; (7) Procena vrednosti imovine i kapitala preduzeća: Metode procene, Evidentiranje procene.
Predavanja uz upotrebu audiovizuelnih sredstava. Auditorne vežbe. Izrade studije slučaja od osnivanja privrednog društva, evidentiranje poslovnih događaja, sastavljanje finansijskih izveštaja, analiza finansijskih izveštaja, donošenje strateških odluka o računovodstvenim politikama. Konsultacije.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Nerandžić, B., Perović, V.Upravljačko računovodstvo: računovodstvo za menadžere2013Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Meigs, F.,Meigs, B.Računovodstvo - temelj poslovnog odlučivanja1999Mate, ZagrebHrvatski
Malinić, D., Milićević, V., Stevanović, N.Upravljačko računovodstvo2013Ekonomski fakultet BeogradSrpski jezik
Rihter, D., Nerandžić, B.Menadžersko računovodstvo : praktikum2017Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Collier, P.Accounting for Managers2003John Wiley and SonsEngleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Testdada10.00
Testdada10.00
Prisustvo na vežbamadada5.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda70.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Demko-Rihter dr Jelena
Vanredni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Ferenčak dr Miroslav
Docent

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Conić Nevena
Istraživač pripravnik

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Cvetojević Sanja
Saradnik u nastavi

Auditorne vežbe