Očuvanje mehanizma Petrovaradinskog sata - projekat MEHART


23.06.2023. - 07:35 

Katedra za mašinske elemente, teoriju mašina i mehanizama i poljoprivredno mašinstvo Departmana za mehanizaciju i konstrukciono mašinstvo predstavlja projekat MEHART - projekat očuvanja, zaštite i promocije satnog mehanizma tornja Petrovaradinske tvrđave. Ideja za projekat nastala je na inicijativu nastavnog osoblja Fakulteta tehničkih nauka, a pridružila im se i grupa naših studenata.

Petrovaradinska tvrđava stara je više od tri veka, i kao takva predstavlja kulturnu baštinu i svedočanstvo istorije grada. Najpoznatija turistička atrakcija Petrovaradinske tvrđave i grada Novog Sada je upravo ovaj sat, a zanimljiva činjenica je da ne postoji nikakav vid tehničke dokumentacije satnog mehanizma.

Realizacija projekta podrazumeva izradu kompletne tehničke dokumentacije originalne izvedbe satnog mehanizma, uz prateće inženjerske proračune, realizaciju digitalnog modela satnog mehanizma i tornja, u prirodnoj veličini; simulaciju i animaciju unutrašnjosti istog.

Sticanje praktičnog iskustva, novih veština i znanja, kao i pisanje završnih radova na ovu temu, stavke su koje su privukle studente da se uključe u realizaciju projekta. Ovaj projekat je od velikog značaja kako za studente, Fakultet tehničkih nauka, tako i za sam grad Novi Sad.
 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.