Predmet: Projektovanje postupaka rada CAPP, CAM (17 - II1008)


Osnovne informacije

KategorijaNaučno-stručni
Naučna oblastProizvodni i uslužni sistemi, organizacija i menadžment
MultidisciplinarnaNe
ESPB5
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za industrijsko inženjerstvo i menadžment
Program predmeta

Program se primenjuje od 29.10.2012..

Osnovni cilj predmeta je da studenti dobiju teorijska znanja iz projektovanja tehnoloških postupaka izrade proizvoda, uključujući i računarom podržano projektovanje i proizvodnju, ali i da se osposobe za praktičnu primenu ovih znanja u konkretnim slučajevima.
Nakon odslušanog i položenog predmeta studenti će (1) savladati metodologiju projektovanja tehnoloških postupaka za procese obrade, (2) biti upoznati sa osnovama primene računara pri projektovanju tehnoloških postupaka, (3) biti upoznati sa osnovama računarske podrške proizvodnji i (4) savladati kurs iz CNC programiranja i obučiti se za izradu CNC programa za određenu vrstu obrade.
Struktura procesa realizacije proizvoda. Dokumentacija za proizvodnju, tehnološka dokumentacija. Metode projektovanja postupaka rada. Struktura postupka projektovanja postupaka rada. Analiza predmeta, određivanje vrste procesa rada. Analiza površina na predmetu, određivanje potrebnih zahvata obrade, grupisanje zahvata i definisanje potrebnih operacija. Izbor radnog mesta za izvođenje operacije. Određivanje načina pozicioniranja i stezanja predmeta na mašini, izbor pribora za pozicioniranje i stezanje. Izbor alata za izvođenje zahvata. Određivanje režima rada. Određivanje vremena rada. Automatizacija projektovanja postupaka rada, računarom podržano projektovanje postupaka rada (CAPP). Automatizacija proizvodnje, računarom podržana proizvodnja (CAM). Osnove programiranja numerički upravljanih mašina (CNC mašina).
Na predavanjima će se studentima pružiti teorijske osnove iz projektovanja postupaka rada, uključujući i računarom podržano projektovanje i proizvodnju. Na vežbama će se studentima prezentovati primeri tehnoloških postupaka za različite vrste proizvoda, a samostalno će, za konkretan proizvod zadat crtežom, izraditi tehnološki postupak po metodologiji opisanoj na predavanjima. Posebno, studenti će proći kurs iz CNC programiranja i obučiti se za izradu CNC programa za određenu vrstu obrade.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Radaković, N.Projektovanje postupaka rada (elektronska skripta)2016Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Todić, V.Projektovanje tehnoloških procesa2008Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Ćosić, I., Radaković, N., Maksimović, R.Osnove radnih postupaka u industrijskim sistemima - Priručnik za određivanje vremena rada u procesima obrade i montaže1991Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Predmetni projekatdada30.00
Testdada10.00
Prisustvo na vežbamadada5.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Teorijski deo ispitaneda50.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Dudić dr Slobodan
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Penčić Marko
Asistent

Auditorne vežbe