Predmet: Osnove organizacionih sistema (17 - IZOO10)


Osnovne informacije

KategorijaTeorijsko-metodološki
Naučna oblastProizvodni i uslužni sistemi, organizacija i menadžment
MultidisciplinarnaNe
ESPB6
Matične organizacione jedinice predmeta

Trenutno nema podataka o matičnim organizacionim jedinicama predmeta!
Program predmeta

Program se primenjuje od 09.04.2014..

Predmet se izučava u cilju sticanja opštih znanja i specifičnih veština za razumevanje značaja, suštine, prilaza u razvoju i postupaka organizovanja preduzeća. Posebna pažnja posvećena je osposobljavanju studenata za primenu tih znanja i veština u radu na planiranju, organizovanju, vođenju i kontroli procesa u funkcijama preduzeća i u preduzeću kao celini, nezavisno od programa rada preduzeća i njegove delatnosti.
Studenti stiču opšta znanja i specifične veštine na osnovu kojih postaju kompetentni za: analizu procesa u preduzeću i njegove funkcionalne strukture, analizu činilaca preduzeća i njihove međusobne uslovljenosti, generisanje varijantnih rešenja i izbor najpovoljnije organizacione strukture preduzeća i rešavanje konkretnih organizacionih problema u vremenu funkcionisanja preduzeća u okolini - na tržištu.
Razvoj organizacije preduzeća; Misija, ciljevi i politike preduzeća; Činioci preduzeća; Procesi i funkcije u preduzeću i njihove međusobne veze; Opis funkcija preduzeća; Organizacioni oblici i vrste organizacionih struktura; Oblikovanje organizacione strukture preduzeća; Organizacije i promene u okolini.
Nastava na predmetu obuhvata: Predavanja sa analizom praktičnih primera organizacionih struktura konkretnih preduzeća; auditorne vežbe u okviru kojih se u vidu primera razrađuju organizacione metode i tehnike i izradu predmetnog projekta koji predstavlja samostalan rad studenta - studiju slučaja konkretnog preduzeća iz ugla načina organizovanja.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Maksimović, R.Složenost i fleksibilnost struktura industrijskih sistema2003Fakultet Tehničkih Nauka, Novi SadSrpski jezik
Zelenović, D.Tehnologija organizacije industrijskih sistema - preduzeća2012Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Predmetni projekatdada40.00
Prisustvo na vežbamadada5.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda50.00
Kolokvijumnene25.00
Kolokvijumnene25.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Borocki dr Jelena
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Vidicki dr Predrag
Docent

Predavanja
Nedostaje slika

Medić Nenad
Docent

Predavanja
Nedostaje slika

Vidicki dr Predrag
Docent

Auditorne vežbe