Predmet: Energetska efikasnost termoenergetskih sistema u zgradarstvu (17 - EEA03)


Osnovne informacije

KategorijaAkademsko-opšteobrazovni
Naučna oblastEnergetika u mašinstvu
MultidisciplinarnaNe
ESPB5
Matične organizacione jedinice predmeta

Trenutno nema podataka o matičnim organizacionim jedinicama predmeta!
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2017..

Student će biti osposobljen da analizira postojeće stanje termoenergetskih sistema u zgradarstvu (privatnim kućama, višespratnicama, javnim zgradama i industrijskim objektima). Moći će da planiraju i predlažu, pri rekonstrukciji starih objekata i pri gradnji novih, upotrebu savremenih termoenergetskih sistema i posebno korišćenje obnovljivih izvora energije. Posebna pažnja će se pokloniti upravljanju energetskim sistemima, što je osnovni preduslov za uspešan rad pametnih zgrada (smart buildings).
Studenti će biti upoznati sa svim tipovima savremenih termoenergetskih sistema koji se koriste u zgradarstvu. Posebna pažnja će se posvetiti obnovljivim izvorima energije i upravljanju energetskim sistemima, kao delu podizanja ukupne energetske efikasnosti celog sistema. Posebno će se ukazati na potrebe energetskih sistema u okviru arhitektonskih objekata.
Analiza važećih direktiva Evropske unije iz oblasti energetske efikasnosti u zgradarstvu i primena obnovljivih izvora energije u njima. Analiza regulative koja važi u Republici Srbiji za navedenu oblast se posebno izučava i to u sklopu postojeće Evropske regulative i imajući u vidu nacionalne specifičnosti. Funkcionisanje termoenergetskih sistema u sektoru zgradarstva se izučava na osnovu jednostavnih šema, podataka o kapacitetima, energetskim potrebama, osnovnih ulaznih i izlaznih parametara, potreba njihovog smeštaja itd. Ukazaće se na prednosti i nedostatke pojedinih tehnologija i daće se njihovo poređenje sa stanovišta energetske efikasnosti i zaštite životne sredine. Korišćenje obnovljivih izvora energije u sektoru zgradarstva se posebno obrađuje ali ne samo sa individualniog stanovišta već i sa pozicija blokovske integracije više zgrada i međusobno povezivanje u jedinstven energetski sistem (na primer, energetska skladišta).
Nastava će se izvoditi putem predavanja, vežbi i konsultacija.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Gvozdenac, D., Gvozdenac-Urošević, B., Morvaj, Z.Energetska efikasnost : industrija i zgradarstvo2012Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Gvozdenac, D, Nakomčić-Smaragdakis, B, Gvozdenac-Urošević, B.Obnovljivi izvori energije2017Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Šamšalović SToplotna pumpa: tehnologija održive proizvodnje energije2009Smetis, BeogradSrpski jezik
Todorović, B.Klimatizacija1998SMEITS, BeogradSrpski jezik
Beggs CENERGY – Management, Supply and Conservation (second edition)2009ElsevierEngleski
Moss, K.J.Energy management in buildings2006Taylor & Frencis, LondonEngleski
Rifkin JThe Third Industrial Revolution2011Palgrave MacmillanEngleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda70.00
Prezentacijadada10.00
Seminarski raddada20.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Gvozdenac Urošević dr Branka
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Gvozdenac Urošević dr Branka
Redovni profesor

Auditorne vežbe