Predmet: Ekološki materijali (17 - Z423B)


Osnovne informacije

KategorijaStručno-aplikativni
Naučna oblastInženjerstvo zaštite životne sredine
MultidisciplinarnaNe
ESPB6
Matične organizacione jedinice predmeta

Trenutno nema podataka o matičnim organizacionim jedinicama predmeta!
Program predmeta

Program se primenjuje od 10.10.2011..

Upoznavanje studenata sa mogućnostima primene prirodnih materijala u tradicionalnoj, i savremenoj gradnji objekata, recikliranih materijala, kao i materijala dobijenih upotrebom sekundarnih sirovina. Poznavanje tehnika za pripremu sekundarnih sirovina i dobijanja ekoloških materijala. Sticanje znanja koja omogućavaju ocenu ekoloških uticaja primene ovakivih materijlala, ekoloških prednosti, energetske efikasnosti, mogućnosti njihove reciklaže po isteku veka trajanja objekta i ocene životnog ciklusa.
Stečena nova znanja o metodama za dobijanje ekološki prihvatljivih materijala, čijom se upotrebom i procesima dobijanja značajno smanjuju negativni uticaji na životnu sredinu.
Klasični prirodni materijali u graditeljsvu: kamen, nepečena zemlja, stabilizovana nepečena zemlja, drvo, slama. Otpadne materije kao izvor sekundarnih sirovine za dobijenje novih materijala. Primena reciklata od otpadnih materija kao sekundarnih sirovina za dobijanje novih materijala. Primena otpadnog stakla za dobijanje građevinske opeke. Primena industrijskog i građevinskog otpada kao sekundarne sirovine za izgradnju puteva. Primena pepela iz industrijskih i energetskih postrojenja kao sekundarne sirovine za dobijanje betona. Primena otpadne gume kao sekundarne sirovine za dobijenje novih materijala. Nove tehnologije u primeni prirodnih materijala. Ekonomičnost i energetske prednosti primene prirodnih materijala i materijala sa sekundarnim sirovinama. Analiza dugoročnih efekata prisustva supstanci u tokovima materijala kao sekundarnih sirovina, na životnu sredinu.
Predavanja. Auditorne vežbe. Konsultacije.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Krnjetin, S.Graditeljstvo i zaštita životne sredine2004Prometej, Novi SadSrpski jezik
Gernot MinkeBuilding with earth2006Birkhauser, Basel-Berlin-BostonEngleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Testdada10.00
Testdada10.00
Prisustvo na vežbamadada5.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Teorijski deo ispitaneda70.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Štrbac dr Dragana
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Mirosavljević dr Zorica
Asistent - dr nauka

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Novaković dr Mladenka
Asistent - dr nauka

Auditorne vežbe