Predmet: Razvoj i projektovanje proizvoda (12 - II1003)


Osnovne informacije

KategorijaTeorijsko-metodološki
Naučna oblastProizvodni sistemi, organizacija i menadžment
MultidisciplinarnaNe
ESPB7
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za industrijsko inženjerstvo i menadžment
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2006..

Nastavni predmet je namenjen da slušaocima, u multikriterijumskom pristupu, približi i razjasni glavne principe i metode razvoja proizvoda i programa rada u industrijskim sistemima. Posebna pažnja se u okvirima nastavnog predmeta posvećuje razvoju novih i reinženjeringu postojećih proizvoda, uz korišćenje savremenih metoda rada, počev od komunikacije o proizvodu, preko njegovog modeliranja i konstuisanja, pa sve do izbora materijala za komponente i primene standarda. Nastavni predmet je primarno namenjen razvoju kreativne komponente budućih inženjera i njihovom osposobljavanju da kompetentno učestvuju u procesu kreiranja proizvoda i programa rada radnih sistema.
Studenti se prevashodno obučavaju da kvalitetno i sistemski pristupaju problemima razvoja i projektovanja industrijskih proizvoda, a zatim ovladjuju metodama i tehnikama razvojno'projektantskog rada. Paralelno sa tim, studenti stiču niz korisnih i pragmatičnih saznanja u oblasti tehnike i inženjerstva i upoznaju se sa komponentama tehničkih sistema i pripadajućim standardima.
Pojam proizvoda i proizvodnog programa. Glavni aspekti razvoja proizvoda i programa rada. Osnove komunikacije o proizvodu, prezentacioni prostori i metode prezentacije. Glavni principi dokumentovanja proizvoda. Standardi u razvoju proizvoda i njihova primena. Materijali u tehnici i inženjerstvu. Elementi tehničkih sistema: pojam i klasifikacija. Principi izgradnje i razgradnje industrijskih proizvoda. Multifunkcionalnost proizvoda. Pojam održivog razvoja.
Nastava predavanja je frontalnog tipa sa primenom modernih didaktičkih sredstava i metoda. Nastava vežbanja se izvodi auditorno i laboratorijski uz obavezu slušalaca da u okviru nastave vežbanja izrade 3 ( tri ) grafička rada.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Dovniković, LazarTehničko crtanje sa nacrtnom geometrijom1996Fakultet tehničkih naukaSrpski jezik
Šiđanin, Leposava; Gerić, KatarinaMašinski materijali I2002Fakultet tehničkih naukaSrpski jezik
Veriga, SlobodanMašinski elementi: Veze i spojevi mašinskih elemenata1972Mašinski fakultet u BeograduSrpski jezik
Veriga, SlobodanMašinski elementi: prenosnici - frikcioni prenosnici - kinematika zupčanika1972Mašinski fakultet u BeograduSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Prisustvo na vežbamadada5.00
Grafički raddada40.00
Prisustvo na laboratorijskim vežbamadada5.00
Usmeni deo ispitaneda50.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Krsmanović dr Cvijan
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Anderla dr Andraš
Vanredni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Rafa Klara

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Anderla dr Andraš
Vanredni profesor

Auditorne vežbe