Predmet: Matematička analiza (17 - IZOO66)


Osnovne informacije

KategorijaAkademsko-opšteobrazovni
Naučna oblastTeorijska i primenjena matematika
MultidisciplinarnaDa
ESPB6
Matične organizacione jedinice predmeta

Trenutno nema podataka o matičnim organizacionim jedinicama predmeta!
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2004..

Osposobljavanje studenata za apstraktno mišljenje i sticanje osnovnih znanja iz oblasti Matematičke analize (granični procesi, diferencijalni i integralni račun, obične diferencijalne jednačine) neophodnih za analizu, razumevanje, rešavanje problema, kao i za uspešnu primenu, pre svega u predmetima iz oblasti informatike, radi razumevanja informatičkih principa i tehnika.
Stečena znanja studenti će biti osposobljeni da koriste u daljem obrazovanju i da u stručnim predmetima, prave i rešavaju matematičke modele iz stručnih predmeta. Pri tome će njihova sposobnost apstraktnog razmišljenja i veština rešavanja matematičkih problema biti u velikoj meri unapređena.
Predavanja (Teorijska nastava): Polje realnih brojeva. Metrički prostori. Realne funkcije jedne realne promenljive -granična vrednost; neprekidnost; diferencijalni račun i primena, neodređeni integral; određeni integral i primena; nesvojstveni integral. Realne funkcije više realnih promenljivih - diferencijalni račun i primena. Obične diferencijalne jednačine prvog i višeg reda. Linearne diferencijalne jednačine n-tog reda. Elementi numeričke matematike. Praktična nastava (vežbe): Na vežbama se rade odgovarajući primeri sa teorijske nastave kojim se uvežbava dato gradivo, a samim tim vežbe doprinose i razumevanju datog gradiva.
Predavanja; Numeričko računske vežbe. Konsultacije. Predavanja se izvode kombinovano. Na predavanjima se izlaže teoretski deo gradiva propraćen karakterističnim primerima radi lakšeg razumevanja gradiva. Na vežbama, koja prate predavanja, rade se karakteristični zadaci i produbljuje se izloženo gradivo sa predavanja. Pored predavanja i vežbi redovno se održavaju i konsultacije.Deo gradiva, koji čini logičku celinu, može se polagati i u toku nastavnog procesa u obliku dva kolokvijuma.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Kovačević, I. i dr.Matematička analiza 1 : uvodni pojmovi i granični procesi2012Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Kovačević, I. i dr.Matematička analiza 1 : diferencijalni i integralni račun, obične diferencijalne jednačine2012Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Novković, M., i drZbirka rešenih zadataka iz Matematičke analize 12012Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Grupa autoraTestovi sa ispita iz Matematičke analize 12012Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Testdada15.00
Testdada15.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda60.00
Kolokvijumnene30.00
Kolokvijumnene30.00
Usmeni deo ispitaneda10.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Teofanov dr Ljiljana
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Tošić Stefan
Asistent

Auditorne vežbe