Predmet: Metode i tehnike upravljanja projektima (17 - IZOO18)


Osnovne informacije

KategorijaTeorijsko-metodološki
Naučna oblastProizvodni i uslužni sistemi, organizacija i menadžment
MultidisciplinarnaNe
ESPB4
Matične organizacione jedinice predmeta

Trenutno nema podataka o matičnim organizacionim jedinicama predmeta!
Program predmeta

Program se primenjuje od 29.05.2014..

Upoznavanje studenata sa pojmom projekat, značajnim procesima za upravljanje projektima i sticanje znanja i veština potrebnih za pokretanja i upravljanje projektima unapređenja i primene savremenih tehnologija. Usvajanje znanja o postojećim standardima i metodologijama (PMI, IPMA) i neophodnosti praktične primene znanja upravljanja projektima u svim poslovnim područjima. Kroz predmet se prikazuje kako složeni projekti u oblasti informacionih tehnologija (IT) mogu biti efektivno isplanirani, realizovani i nadzirani, koji alati i metode se koriste u pojedinim fazama razvoja i na koji način se sve to primenjuje u praksi.
Nakon odslušanog predmeta studenti će biti osposobljeni za iniciranje projekata, samostalno rešavanje konkretnih zadataka, upoznati sa osnovnim procesima, kontrolama i savremenim metodama (agilno upravljanje projektima, /Scrum/, MSF) koje se koriste u primeni novih tehnologija i obučeni za učestvovanje i vođenje projekata, za sprovođenje analiza i izveštavanje, efikasno korišćenje podataka, sprovođenje analiza opšteg stanja kompanija i kreiranje grafičkih rezultata, komuniciranje sa relevantnim stejkholderima i obezbeđenje rešenja na osnovnom nivou složenosti problema.
Uvodna razmatranja o projektima; Standardi i metodologije upravljanja projektima (PMI, IPMA...); Upravljanje opsegom projekta; Upravljanje integracijom; Upravljanje vremenom; Upravljanje troškovima; Upravljanje kvalitetom projekta; Upravljanje resursima; Upravljanje komunikacijom na projektu; Upravljanje rizikom; Upravljanje nabavkom; Metodologije upravljanja projektima razvoja baziranog na IT; Funkcionalna dekompozicija sistema korišćenjem IDEF0 metodologije; Agilno upravljanje projektima; Scrum metodologija; PRINCE2 metodologija; MSF (Microsoft Solutions Framework) agilne metode projektovanja.
Metod izvođenja nastave baziran je na multimedijalnim predavanjima i računarskim vežbama. Na predavanjima se objašnjavaju osnovni modeli i teorijski prilazi, a na konkretnim primerima pokazuje se primena stečenih znanja. Na računarskim vežbama se nastava obavlja u interaktivnoj formi kroz korišćenje alata za modelovanje. Metod izvođenja nastave podrazumeva da se najmanje četrdeset procenata vremena posveti aktivnom učešću studenata.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Morača, S.Upravljanje IT projektima2018Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Grupa autoraVODIČ kroz korpus znanja za upravljanje projektima : (PMBOK Vodič) - četvrto izdanje2010Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Fioravanti, F.Skils for Managing Rapidli Changing IT Projects, 2006IRM Press, USAEngleski
Cleden, D.Managing Project Uncertainty2017RoutledgeEngleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Predmetni projekatdada45.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Teorijski deo ispitaneda50.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Lalić dr Bojan
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Morača dr Slobodan
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Vuković Marko
Asistent

Računarske vežbe
Nedostaje slika

Savković Milena
Asistent

Računarske vežbe