Предмет: Основи процесне технике (06 - M3303)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областТермодинамика и пренос топлоте
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Департман за енергетику и процесну технику
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2007..

Упознавање са основним појмовима и методама решавања проблема из области процесне технике, као и примена на конкретне процесе и постројења.
Стицање знања о методама анализе процесних операција, као и о могућностима примене процесних операција у оквиру индустријских постројења у различитим гранама индустрије.
Одређење и тумачење процесне технике (дефиниционо одређење и карактеризација ПТ, примери, класификације и поделе, задатак и улога машинске струке, неопходне подлоге за бављење ПТ). Основнипојмови и дефиниције у ПТ (радни и помоћни медијуми, вишекомпонентне супстанције, концентрација, апаратурно-процесна јединица, технолошке везе, појам прераде у ПТ). Основне процесне операције (операције без додатних медијума, операције с додатним медијумима, комплексне процесне операције). Појам равнотеже и феномена преноса у вишекомпонентним хетерогеним срединама (услови равнотеже, различити начини изражавања потенцијала преноса, флуксеви, конвективни пренос). Примена принципа одржања у вишекомпонентним срединама - поступци билансирања (опште извођење једначина преноса и макро биланса, поступци билансирања). Механика флуида вишефазних система као основ ПТ. Термодинамика смеша као основ ПТ. Теорија дифузионог преноса масе као основ ПТ. Хемијска кинетика и ПТ. Теорија сличности, моделирање и симулација у ПТ. Ефикасност процесних операција и система. Примена нумеричке технике и рачунара у ПТ. Надгледање, регулација и управљање процесних постројења. Економија процесних система. Методи и поступци оптимизације у ПТ. Методи енергетске интеграције. Базе процесних података и израчунавања. Процесна постројења и животна средина.
Предавања, рачунске и аудиторне вежбе, консултације. Оцена испита се формира на основу успеха из рачунских вежби и испита. Алтернативно, испит се може полагати преко 2 колоквијума. У случају да студент положи оба колоквијума, не излази на испит.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Димић МиланОснови процесне технике, скрипте2005ФТН, Нови СадСрпски језик
Јаћимовић Б. и Генић С.Топлотне операције и апарати, део 1, Рекуперативни размењивачи топлоте2004Машински факултет, БеоградСрпски језик
Димитрије ВороњецТехнолошке операције1988Машински факултет, БеоградСрпски језик
С. СтанишићТехнолошке операције II Топлотне и дифузионе операције1978Технолошки факултет, Нови СадСрпски језик
Грбавчић Жељко, Соколовић ДуњаОснови процесне технике - механичке операције2015Факултет техничких наукаСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Присуство на вежбамадада5.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда30.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда20.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда20.00
Колоквијумдане20.00
Колоквијумдане20.00
Присуство на предавањимадада5.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Ђаковић др Дамир
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Соколовић др Дуња
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Додер др Ђорђије
Доцент

Аудиторне вежбе