Predmet: Primenjena operaciona istraživanja (12 - IM1011)


Osnovne informacije

KategorijaNaučno-stručni
Naučna oblastMatematika
MultidisciplinarnaNe
ESPB5
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2013..

Cilj predmeta Primenjena operaciona istraživanja jeste ovladavanje znanjem i metodama optimizacije vezanim za istraživanje operacija u proizvodnim i uslužnim sistemima. Cilj takođe predstavlja prepoznavanje problema u industrijskoj praksi koji se mogu modelirati i optimizirati metodama koje se obrađuju. Rešavanjem problema operacionih istraživanja dolazi se do objektivnih podloga za poslovno odlučivanje pri optimizaciji procesa.
Stečena znanja sa jedne strane predstavljaju metode i tehnike optimizacije, algoritmi za njihovo rešavanje i sa druge strane to su karakteristični primeri i studije slučajeva u industrijskim sistemima gde su moguće uspešne primene istih.
Predmet i cilj primenjenih operacionih istraživanja. Novi pravci razvoja i primene u industriji. Linearno programiranje. Primena na problemima alokacije resursa, upravljanje proizvodnjom, planiranje budžeta u funkciji minimizacije ili maksimizacije zadatog cilja. Simplex metoda i njeno geometrijsko i algebarsko tumačenje. Transportni problem. Studije slučajeva u oblasti transporta, logistike i raspoređivanja radnika na određene zadatke. Teorija igara. Formulacija i klasifikacija igara. Tehnika mrežnog planiranja. Metoda kritičnog puta i PERT. Mrežno planiranje – na primerima planiranja resursa (vremenskih, meterijalnih i ljudskih) i troškovi. Upravljanje zalihama - klasični modeli. Stohastički modeli. Problemi upravljanja zalihama u industriji, trgovini, turizmu, .itd. Monte-Carlo simulacija. Optimizacija planiranja i upravljanja proizvodnjom. Modeliranje redova čekanja. Studije slučajeva redova čekanja u uslužnim delatnostima (banke i supermarketi, javni prevoz, servisne informac., itd.). Studije slučajeva optimizacije u proizvodnim i uslužnim sistemima sa ukazivanjem na poteškoće u primeni metoda operacionog istraživanja.
Nastava se izvodi kroz predavanja koja su praćena slajdovima i auditornim vežbama na kojima se vežbaju predmetne metode na relnim industrijskim primerima.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Čupić, M.Teorija odlučivanja i kvantitativne metode2004Fakultet tehničkih nauka u Novom SaduSrpski jezik
Krčevinac, S. i dr.Operaciona istraživanja 12006Fakultet organizacionih nauka BeogradSrpski jezik
Krčevinac,S. i dr.Operaciona istraživanja 22006Fakultet organizacionih nauka BeogradSrpski jezik
Karlsson, Ch.Researching Operation Management2009Taylor&FrencisEngleski
Ciriani, A.T. et. all.Operational Research in Industry1999Purdue UniversityEngleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Testdada10.00
Testdada10.00
Prisustvo na vežbamadada5.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Usmeni deo ispitaneda30.00
Praktični deo ispita - zadacineda40.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Anišić dr Zoran
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Gečevska dr Valentina
Gostujući profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Suzić Nikola

Auditorne vežbe