Predmet: Monitoring radne i životne sredine (17 - ZR204)


Osnovne informacije

KategorijaStručno-aplikativni
Naučna oblastInženjerstvo zaštite životne sredine
MultidisciplinarnaNe
ESPB6
Matične organizacione jedinice predmeta

Trenutno nema podataka o matičnim organizacionim jedinicama predmeta!
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2005..

-Razvijanje znanja u oblasti monitoringa radne i životne sredine. -Upoznavanje studenta sa zahtevima, implementacijom i primenom nacionalne i EU regulative iz oblasti zaštite na radu i zaštite životne sredine. -Upoznavanje studenata sa principima preventivnih i periodičnih monitoringa uslova radne i životne sredine u skladu sa zahtevima nacionalne i EU regulative, u cilju sticanja aktuelnih znanja na polju kreiranja, implementacije i izvođenja savremenih i opsežnih monitoring programa. -Upoznavanje studenata sa značajem tačne identifikacije opasnosti i štetnosti u radnoj i životnoj okolini. -Upoznavanje studenata sa odgovornostima zakonodavnih institucija, akreditovanih laboratorija i pojedinaca u procesu planiranja i sprovođenja monitoringa radne i životne sredine. -Sticanje znanja za planiranje i sprovođenje monitoringa radne i životne sredine. - -Sticanje znanja za prepoznavanje validnosti i značaja rezultata ispitivanja. -Sticanje znanja za vrednovanje usklađenosti. -Projekti.
Nakon završenog kursa i položenog ispita studenti će moći da: -Prepoznaju i tumače zahteve nacionalne i EU regulative; -Identifikuju relevantenu zakonsku regulativu koja se odnosi na oblast zaštite na radu i zaštite životne sredine; -Identifikuju odgovarajuće metode za uzorkovanje i laboratorijsku analizu; -Planiraju i dizajniraju monitoringe radne i životne sredine.
Monitoring radne i životne sredine – osnovni principi. Nacionalna i EU regulativa u oblasti zaštite na radu i zaštite životne sredine. Referentni standardi koji zahtevaju praćenje stanja radne sredine. Akreditovane laboratorije za monitoring radne i životne sredine. Oprema za monitoring radne i životne sredine. Metode za uzorkovanje i analizu medijuma radne i životne sredine. Uputstva za monitoring radne i životne sredine u okviru različitih privrednih subjekata. Rezultati monitoringa radne i životne sredine kao sastavni delovi Akta o proceni rizika. Obaveznih 14 obrazaca u funkciji formulara za prikaz kompanija.
Predavanja. Laboratorijske vežbe. Konsultacije. U cilju prikupljanja predispitnih bodova tokom semestra, studenti su obavezni da redovno prisustvuju predavanjima i laboratorijskim vežbama i polože 2 testa. Nakon uspešno realizovanih predispitnih obaveza studenti stiču pravo da polažu ispit. Ispit se sastoji iz pismenog i obaveznog usmenog dela. U toku trajanja semestra studenti mogu položiti pismeni deo ispita kroz dva kolokvijuma. Ukoliko student ne položi pismeni deo ispita kroz formu kolokvijuma, student izlazi na pismeni deo ispita koji obuhvata gradivo celog semestra. Ukupna ocena ispita se formira sumiranjem broja bodova osvojenih iz predispitnih obaveza, kolokvijuma (ili pismenog ispita) i usmenog dela ispita.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Ed. David H.F. Liu & Bela G. LiptakEnvironmental Engineer’s Handbook1999CRC Press LLCEngleski
Roger ReeveIntroduction to Environmental Analysis2002John Wiley & Sons Ltd.Engleski
Međunardna organizacija za standardizacijuSRPS ISO 17025:2018 - Opšti zahtevi za kompetentnost laboratorija za ispitivanje i laboratorija za etaloniranje - Ispravka 12018Institut zа stаndаrdizаciјu SrbiјеSrpski jezik
Međunarodna organizacija za standardizacijuSRPS ISO 45001:2018 - Sistemi menadžmenta bezbednošću i zdravljem na radu - Zahtevi sa uputstvom za korišćenje2018Institut zа stаndаrdizаciјu SrbiјеSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Testdada10.00
Testdada10.00
Prisustvo na vežbamadada5.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda40.00
Kolokvijumnene20.00
Kolokvijumnene20.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Usmeni deo ispitaneda30.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Petrović dr Maja
Vanredni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Turk-Sekulić dr Maja
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Marinković Tijana
Istraživač saradnik

Laboratorijske vežbe
Nedostaje slika

Živančev dr Nevena
Asistent sa doktoratom

Laboratorijske vežbe