Predmet: Napredne inženjerske tehnologije (12 - IIDR5S)


Osnovne informacije

KategorijaNaučno-stručni
Naučna oblastProizvodni sistemi, organizacija i menadžment
MultidisciplinarnaNe
ESPB7
Matične organizacione jedinice predmeta

Trenutno nema podataka o matičnim organizacionim jedinicama predmeta!
Program predmeta

Program se primenjuje od 29.10.2012..

Opšti cilj predmeta je razumevanja mesta, uloge, potrebe i primenjivosti naprednih tehnologija u različitim oblastima inženjerskog menadžmenta, a u cilju ispunjenja strateških i operativnih ciljeva organizacije. U tom smislu, cilj predmeta je da se kod studenata razviju sposobnosti: (1) razumevanja osnovnih koncepata naprednih (info, nano, bio) tehnologija, (2) odabira tehnologije zavisno od konteksta i problema koji se posmatra, (3) razumevanja filozofije razvoja tehnologije, od naučnog proboja do inovacije (4) analize tehnoloških trendova i vezu između znanja i inovacije u razvoju tehnologije i (5) ulogu tehnologije u društvu znanja i (6) zaštite intelektualne svojine proistekle iz razvoja tehnologije.
Studenti koji odslušaju predmet, izvrše predispitne obaveze i polože ispit su osposobljeni da: (1) razumeju osnovne koncepate naprednih (info, nano, bio) tehnologija, (2) koriste alate za analizu tehnoloških trendova, izvode zaključke, predlažu i porede različite tehnološke strategije, (3) povežu elemente razvoja novih tehnologija sa poslovnom strategijom, (4) upravljaju znanjem za inovaciju i predlažu strategije za zaštitu intelektualne svojine, (5) predlažu konceptualna rešenja i kao deo multidisciplinarnog tima (sa pozicije menadžera proizvoda, inženjera u ravoju ili logistici, tehno preduzetnika) učestvuju u njihovoj realizaciji.
Šta je tehnologija? Gde nastaje i kako se difuzuje? Klasifikacija tehnologija. Kondratiefov ciklus. 3O tehnologije – info, bio, nano. Veza znanje – inovacija – tehnologija. Guranje tehnologije i povlačenje tržišta. Upravljanje znanjem za inovaciju. Intelektualna svojina i tehnologija. Primena novih tehnologija u različitim oblastima inženjerskog menadžmenta. Izazovi 21 veka. Globalizacija. Održivost. Energija. Grad budućnosti. Mobilnost. Komunikacija. Primer novih tehnologija razvijenih u Srbiji – govorne tehnologije.
Nastava na predmetu se odvija kroz predavanja i vežbe. Predavanja su auditorna i kombinuju teoriju i praktične primere koji su baza za diskusiju. Predavanja delom realizuju gostujući predavači. U okviru vežbi, rad će se odvijati u grupama i samostalno. Deo nastave će biti realizovan posetom sajmovima, organizacijama i kompanijama.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Katalinić, B., Ćosić, I., i Tekić, Ž.Znanje, tehnologije, inovacija (elektronska skripta)2013FTNSrpski jezik
Biljana StošićMenadžment inovacija - Ekspertni sistemi, modeli i metodi2007FON, BeogradSrpski jezik
Tekić, Ž., Ćosić, I., i Katalinić, BHouse of Knowledge Model: Knowledge, Co-creation, Innovation2012Proceedings of 5th International Conference MCP-CE 2012, Novi Sad, pp 247 – 251, Engleski
Paul TrotInnovation management and New product development , 5th editiion2012Prentice HallEngleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda60.00
Prezentacijadada15.00
Seminarski raddada25.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Lazarević dr Milovan
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Katalinić dr Branko
Gostujući profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Lalić dr Bojan
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Tekić Željko

Auditorne vežbe