Predmet: Osnovi ekonomije za inženjere (17 - IZOO17)


Osnovne informacije

KategorijaTeorijsko-metodološki
Naučna oblastProizvodni i uslužni sistemi, organizacija i menadžment
MultidisciplinarnaNe
ESPB3
Matične organizacione jedinice predmeta

Trenutno nema podataka o matičnim organizacionim jedinicama predmeta!
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.05.2014..

Obrazovni cilj je osposobljavanje studenta, budućeg inženjera, u integrisanju komponenti strateškog razmišljanja za prilagođavanje zahtevima novih ekonomskih i društvenih procesa i globalnih trendova. Obrazovni cilj se ogleda i u tome da budući inženjer upozna mogućnosti kombinovanja tehničke i ekonomske dimenzije rada u konkretnoj organizaciji.
Sticanje znanja praktične primenljivosti koje omogućava budućem inženjeru da koristi osnovne principe, tehnike i alate iz oblasti ekonomije, finansija i računovodstva i na taj način pruži adekvatnu inženjersku podršku realizaciji zadataka finansijske, računovodstvene, nabavne i prodajne funkcije i njihovoj koordinaciji sa ostalim poslovnim funkcijama u preduzeću. Pozitivni ishod obrazovanja ogleda se u razvijanju sposobnosti usklađivanja tehničkih i drugih procesa sa ekonomskim zahtevima koji proizilaze iz preduzeća i njegovog okruženja.
Upoznavanje sa makroekonomskim okruženjem i institucijama. Pojam preduzeća. Korporativno upravljanje. Finansijski izveštaji preduzeća. Instrumenti i postupci analize finansijskih izveštaja. Pojam troškova. Koncepti obuhvata troškova i alokacija indirektnih troškova. Pojam i metode amortizacije. Kalkulacija cene koštanja. Prelomna tačka rentabiliteta i njena primena. Uloga menadžera u procesu budžetiranja - planiranja u preduzeću. Pokazatelji performansi poslovanja. Vremenska preferencija novca. Prost i složen kamatni račun. Metode ocene isplativosti dugoročnih ulaganja. Interni i eksterni izvori finansiranja poslovanja i razvoja preduzeća. Upoznavanje sa vrstama, finansijskim instrumentima i učesnicima finansijskog tržišta. Značaj obrtnih sredstava u poslovanju preduzeća.
Nastava se izvodi na osnovu kombinacije relevantnih teorijskih i praktičnih znanja. Tokom predavanja se koriste audiovizuelna sredstva. Studije slučaja iz lokalnog i globalnog društveno-ekonomskog okruženja. Individualne i grupne konsultacije.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Malinić, D., Milićević, V., Stevanović, N.Upravljačko računovodstvo2013Ekonomski fakultet, BeogradSrpski jezik
Brigham, E.F., Houston, J.F.Fundamentals of Financial Management2012Cengage LearningEngleski
Blank, L., Tarquin, A.Basics of Engineering Economy2014McGraw-Hill Education, New YorkEngleski
Eschenbach, T.Engineering Economy - Applying Theory to Practice2003Oxford University PressEngleski
Demko-Rihter, J.Osnovi ekonomije za inženjere - skripta za nastavu2018Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Testdada10.00
Testdada10.00
Domaći zadatakdada5.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda60.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Usmeni deo ispitaneda10.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Demko-Rihter dr Jelena
Vanredni profesor

Predavanja