Predmet: Tehnologije montaže (17 - II1012)


Osnovne informacije

KategorijaNaučno-stručni
Naučna oblastProizvodni i uslužni sistemi, organizacija i menadžment
MultidisciplinarnaNe
ESPB6
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za industrijsko inženjerstvo i menadžment
Program predmeta

Program se primenjuje od 20.10.2012..

Upoznavanje studenata sa tehnologijama i sistemima za spajanje delova i komponenti, kako bi se u rezultatu kursa dobio projektovan tehnološki sistem za montažu i tehnološki postupak izvođenja operacija montaže za određeni proizvod.
Nakon odslušanog kursa i položenog ispita student je osposobljen da izrši strukturiranje proizvoda, uoči potrebne zahvate spajanja i definiše optimalan redosled njihovog izvođenja. Zatim je osposobljen da izvrši projektovanje tehnološkog postupka i sistema za ručnomehanizovane, robotizovane i automatizovane operacije montaže, kao i povezivanje pojedinačnih elemenata u kompleksan sistem. Student je takođe osposobljen da izvrši procenu troškova i vremena izvođenja operacija.
Veličine koje utiču na proces montaže. Uticaj konstrukcije na proces montaže. DFA metodologija za ocenu pogodnosti proizvoda za montažu. Strukturiranje proizvoda. Analiza karakteristika proizvoda i programa proizvodnje. Izbor varijante procesa montaže. Određivanje broja i redosleda izvođenja zahvata – mrežni dijagram. Stepen podele rada. Određivanje vremena i troškova operacija. Izrada tehnološke karte za svaku operaciju. Projektovanje tehnoloških sistema za ručnomehanizovanu, robotizovanu i automatizovanu montažu. Izbor standardnih elemenata. Projektovanje nestandardnih elemenata za montažu. Projektovanje kompleksnih tehnoloških sistema za montažu. Izbor sistema za rukovanje materijalom i skladištenje. Oblikovanje prostorne strukture sistema za montažu.
Nastava se na predavanjima izvodi auditorno, praćena slajdovima i filmovima vezanim za nastavne jedinice. Vežbe se izvode u grupama po tri studenta koji imaju zadatak projektovanja postupka i sistema za zadati proizvod. Praktični deo vežbi se odvija u laboratoriji za montažne sisteme u realnim uslovima.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Ćosić, I., Anišić, Z., Lazarević, M.Tehnološki sistemi u montaži2012Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Ćosić, I., Anišić, Z.Tehnologije montaže : priručnik za vežbe2010Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Ćosić, I., Anišić, Z.Tehnologije montaže : postupci i uređaji za spajanje2011Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Zelenović, D., Ćosić, I.Montažni sistemi1991Nauka, BeogradSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Predmetni projekatdada50.00
Testdada10.00
Prisustvo na laboratorijskim vežbamadada5.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Teorijski deo ispitaneda30.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Anišić dr Zoran
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Medić Nenad
Docent

Računarske vežbe
Nedostaje slika

Berisavljević Tanja
Asistent

Računarske vežbe
Nedostaje slika

Dakić Nikolina
Asistent

Računarske vežbe