Предмет: Методе анализе ризика (17 - URZP60)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областУправљање ризиком од катастрофалних догађаја и пожара
МултидисциплинарнаДа
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Департман за индустријско инжењерство и менаџмент
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2011..

Стицање напредних академских знања о квалитативним, полуквантитативним и квантитативним методама за анализу рузика и оспособљавање студената за примену ових метода.
Студенти поседују напредна академска знања о квалитативним, полу-квантитативним и квантитативним методама анализе ризика. Способни су за решавање проблема различитих нивоа сложености како самостално, тако и у комуникацији и интеракцији са другима. Предузимљиви су и могу водити пројекте различите сложености поштујући етичке стандарде своје професије. Имају позитиван однос према целоживотном учењу и личном и професионалном развоју.
Номенклатура ризика. Компоненте функције ризика. Индикатори и индекси. Квантитативне и квалитативне методе процене. Методе за прорачун параметара хазарда. Модели за процену рањивости. Процена изложености, жилавости, издржљивости. Методе за процену штете. Веза између неодређености и ризика. Људски фактор и ризици. Објективност у процени ризика. Субјективност у процени ризика. Анализа ризика и друштво.
Предавања, вежбе, консултације. Теоријски део градива се излаже на предавањима кроз презентације појединих тематских јединица, праћен одговарајућим примерима из праксе ради лакшег сагледавања и разумевања. На вежбама се градиво обрађује кроз решавање практичних проблема уз активно учешће студената. Поред предавања и вежби, редовно се одржавају консултације како би се студентима дали одговори на додатна питања везана за градиво.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Proske, D.Catalogue of Risks Natural, Technical, Social and Health Risks2008Springer, BerlinЕнглески
Вујовић, Р.Управљање ризицима и осигурање2009Универзитет СингидунумСрпски језик
Ang, A.H. and W.H. TangProbability Concepts in Engineering: Emphasis on Applications to Civil and Environmental Engineering2006John Wiley & SonsЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Присуство на вежбамадада5.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда70.00
Присуство на предавањимадада5.00
Семинарски раддада20.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Булајић др Борко
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Кочетов-Мишулић др Татјана
Доцент

Предавања
Недостаје слика

Ножица Тања
Асистент

Аудиторне вежбе