Predmet: Modeli ponašanja industrijskih kupaca (12 - IM1806)


Osnovne informacije

KategorijaStručno-aplikativni
Naučna oblastProizvodni sistemi, organizacija i menadžment
MultidisciplinarnaNe
ESPB5
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2013..

Razumevanje dinamike ponašanja poslovnog kupca je krucijalno za identifikovanje profitabilnih segmenata poslovnog tržišta, za lociranje kupovnih uticaja u tim segmentima i efektivno i efikasno ciljanje poslovnih kupaca ponudom koja odgovara njihovim potrebama. Neophodno je usvajanje osnovnih znanja i veština kako bi se razumelo ponašanje industrijskih kupaca, odnosno individualnih donosioca odluka, razumevajući tako složenost potrošačke raznolikosti i dinamika industrijskog (poslovnog) tržišta.
Sticanje znanja i veština koje omogućavaju razumevanje sveukupne složenosti ponašanja industrijskog kupca, i razvijanje sposobnosti predviđanja i zadovoljavanja potreba i želja industrijskih potrošača u cilju ostvarenja poslovnih ciljeva.
Uvod u ponašanje industrijskih potrošača; specifičnosti industrijskog (poslovnog) tržišta;opšte karakteristike industrijskih kupaca; karakteristike i vrste poslovnih kupaca; osobenosti ponude u industrijskom marketingu. Modeli ponašanja industrijskih kupaca; Robinson-Farisov model, Vindov model, Vebster- Vindov model, Šetov model, Nilsenov model, Kotlerov model ponašanja industrijskih kupaca.
Nastava se odvija kroz predavanja, samostalne vežbe i audio-vizuelne prezentacije primera pozitivne praks. Provera znanja se odvija kroz dva kolokvijuma. Uslov za izlazak na završni ispit su položeni kolokvijumi. Završni ispit je usmeni i odnosi se na teorijske oblasti koje nisu bile obuhvaćene kolokvijumima.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Maričić BrankoPonašanje potrošača1996Savremena administracijaSrpski jezik
Leon G. Schiffman; Leslie Lazar KanukConsumer Behavior2005Pearson EducationEngleski
Webster, F. E. and Z. WindOrganizational Buying Behavior1972New Jersey: Prantice-Hall, Englewood Cliffs.Engleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Testdada10.00
Testdada10.00
Testdada10.00
Testdada10.00
Prisustvo na vežbamadada5.00
Kolokvijumdane20.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Usmeni deo ispitaneda50.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Nikolić dr Slavka
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Spajić dr Jelena
Docent

Auditorne vežbe