Predmet: Inženjering energetskih sistema (17 - M3314)


Osnovne informacije

KategorijaStručno-aplikativni
Naučna oblastTermotehnika, termoenergetika i upravljanje energijom
MultidisciplinarnaNe
ESPB5
Matične organizacione jedinice predmeta

Trenutno nema podataka o matičnim organizacionim jedinicama predmeta!
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2007..

Sticanje znanja o savremenim prilazima inženjeringu energetskih sistema, Osposobljavanje studenata na poslovima organizovanja i rukovođenja procesa inženjeringa iz oblasti energetskih sistema. Postizanje sposobnosti za upotrebu informaciono komunikacionih tehnologija u procesima upravljanja sprovođenja energetskih projekata.
Poznavanje problematike inženjeringa energetskih sistema. Ovladavanje kreativnim sposobnostima sa ciljem uspešnog sprovođenja projekata energetskih sistema. Sticanje znanja o zakonskom okruženju. Stečena znanja će osposobiti studenta za rad u inženjerskoj praksi.
Pregled energetskih tehnologija i sistema - pojam, značaj, vrste, efekti; Inženjerski pristup projektima energetike i zaštite životne sredine; Identifikacija i kvantifikacija ušteda i koristi koje se ostvaruju pri implementaciji projekata iz oblasti energetike i zaštite životne sredine; Procena i analiza neekonomskih koristi za društvo koje nastaju izvođenjem ove vrste projekata; Obračuni i potencijani efekti smanjenja emisije ugljen-dioksida primenom čistih tehnologija; Izrada „Cost-benefit“ analiza; Elementi i metode za ocenu ekonomske efikasnosti inženjersko-investicionih projekata; Mehanizmi finansiranja projekata uključujući i specifične oblike finansiranja za projekte koji se tiču zaštite životne sredine i energetike; Zakonska regulativa u Srbiji i zemljama Evropske unije, potencijalni državni mehanizmi za promociju i subvenciju čistih energetskih tehnologija. Na vežbama se obrađuju i analiziraju studije slučaja vezane za gradivo sa predavanja, izrada računskih zadataka. Upoznavanje sa relevantim softverskim programima.
Predavanja, vežbe, konsultacije. Na predavanjima se izlaže teoretski deo gradiva uz upotrebu savremene opreme i informaciono-komunikacionih tehnologija. Na vežbama se obrađuje kroz primere materija koja je teoretski obrađena na predavanjima. Pored predavanja redovno se održavaju i konsultacije.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Behrens, W., Haweanek, P.M.Priručnik za vrednovanje industrijskih projekata1988UNIDO, BeogradSrpski jezik
Gvozdenac Urošević B, Gvozdenac D, Anđelković AInženjering energetskih sistema (skripta)2011Srpski jezik
Vanek F, Albright LEnergy systems engineering2008New York: McGraw-HillEngleski
Genić S, Jaćimović B; Mitić S, Kolendić PEkonomske analize za potrebe procesnog inženjerstva2014Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara SrbijeSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Predmetni(projektni)zadatakdada30.00
Teorijski deo ispitaneda70.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Gvozdenac Urošević dr Branka
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Vlaović Željko
Asistent

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Milivojević Nikola
Asistent

Auditorne vežbe