Predmet: Dinamika i stabilnost konstrukcija (17 - M4402)


Osnovne informacije

KategorijaNaučno-stručni
Naučna oblastMehanika
MultidisciplinarnaDa
ESPB4
Matične organizacione jedinice predmeta

Katedra za tehničku mehaniku
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2005..

Cilj predmeta je osposobljavanje studenata za ispitivanje stabilnosti i određivanje kritičnih opterećenja i poslekritičnog ponašanja elastičnih sistema kao i osposobljavanje za analizu različitih kriterijuma stabilnosti i za sintezu dobijenih rezultata.
Stečena znanja omogućavaju rešavanje konkretnih inženjerskih problema stabilnosti štapova i ploča. Osim toga, studenti će biti u mogućnosti da rešavaju statičke i dinamičke probleme stabilnosti u tehnici i to kako konzervativne tako i nekonzervartivne.
Diferencijalne jednačine kretanja i ravnoteže ravanskih i prostorno deformisanih štapa. Određivanje oblika štapa pri konačnim deformacijama. Metodi analize stabilnosti: Statički (Ojlerov) metod, Energijski metod, Dinamički metod. Veza ismeđu metoda. Određivanje granice stabilnosti za različite slučajeve opterećenja i graničnih uslova. Optimizacija oblika štapa. Nekonzervativni problemi stabilnosti: Beck-ov stub i cev kroz koju protiče tečnost. Približni metodi za određivanje granice stabilnosti.
Predavanje, auditorne vežbe i konsultacije. Na predavanjima se izlaže teorijski deo gradiva propraćen karakterističnim primerima. Na vežbama se rade zadaci i proširuje gradivo novim primerima. Osim toga, obavezno se, u okviru samostalnih zadataka, obrađuju problemi iz časopisa. Kroz izradu samostalnih zadataka, stidenti polažu pismeni deo ispita. Usmeni deo završnog ispita je eliminatoran.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Atanacković, T.Teorija stabilnosti elastičnih štapova1987Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
T. M. AtanackovicStability Theory of Elastic Rods1997World ScientificEngleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Predmetni projekatdada30.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda70.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Novaković dr Branislava
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Rehlicki-Lukešević Lidija
Docent

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Cako Sabolč
Asistent

Auditorne vežbe