Предмет: Технологија бетона (06 - GG21)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областМатеријали у грађевинарству и технологија бетона
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Департман за грађевинарство и геодезију
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2004..


Предмети предуслови

Назив предметаМора се одслушатиМора се положити
Материјали у грађевинарству 1дада
Материјали у грађевинарству 2дада
Стицање знања о специфичностима компонентних материјала, својствима и методама испитивања свежег и очврслог бетона, пројектовању састава и пројекту бетона, традиционалним и савременим технологијама производње бетона и извођења бетонских радова.
Стечено знање користи у стручним предметима и инжењерској пракси. Студент је компентентан за избор одговарајуће врсте "нормалних" бетона и пројектовање састава, технологију извођења бетонских конструкција, праћење и испитивање квалитета бетона током грађења објеката и за израду пројекта бетона. Стечене компетенције може користити при пројектовању и грађењу бетонских конструкција.
Компонентни материјали за бетон. Структура и својства свежег бетона (реолошка својства, технолошка својства, остала својства). Структура и својства очврслог бетона (микро и макро-структура, основни закони чврстоће, чврстоћа при притиску, на затезање и на смицање, модул еластичности и поасонов коефицијент. Реолошка својства очврслог. Посебна својства бетона (отпорност на дејство мраза, отпорност на дејство мраза и соли за одмрзавање, отпорност на хабање, ВДП). Пројектовање састава различитих врста бетона. Справљање бетона, транспорт бетона, уграђивање и неговање бетона. Извођење основних бетонских конструкција. Специјални поступци бетонирања и уграђивања бетона. Убрзано очвршћавање бетона. Извођење бетонских радова у екстремним климатским условима. Контрола квалитета бетона. Пројекат бетона.
У оквиру предавања студентима се кроз презентације помоћу фотографија, табела, дијаграма, формула и одговарајућих текстова - дефиниција, објашњава материја која је предвиђена наставним програмом. Такође се приказују и каратки тематски филмови. У оквиру лабораторијских вежби студенти могу да виде поступке справљања бетона и испитивања основних својстава свежег и очврслог бетона. Један део вежби је рачунски где се кроз задатке повезује пређена материја са грађевинском праксом. За све студенте је обавезна стручна екскурзија (Фабрика бетона и интересантни објекти у изградњи где се изводе бетонски радови). Испит се састоји из теоријског и практичног - писменог дела, а писмени део је елиминаторан. Писмени део испита обухвата рачунске задатке. Током семестра у коме се слуша предмет, прва област се може положити кроз један колоквијум, а друга област на испиту. Теоријски део испита се полаже у испитним роковима, након положеног писменог дела испита.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Михаило МурављовОснови теорије и технологије бетона1991Грађевинска књига, БеоградСрпски језик
Михаило Мурављов, Димитрије ЗакићТехнологија бетона - Збирка решених испитних задатака2003Грађевински факултет Универзитета у БеоградуСрпски језик
Властимир Радоњанин, Мирјана МалешевТехнологија бетона - материјал са предавања2005аутори - предметни наставнициСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Графички раддада20.00
Колоквијумдане20.00
Присуство на лабораторијским вежбамадада5.00
Присуство на предавањимадада5.00
Усмени део испитанеда40.00
Практични део испита - задацинеда30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Радоњанин Властимир

Предавања
Недостаје слика

Малешев Мирјана

Предавања
Недостаје слика

Булатовић др Весна
Ванредни професор

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Лукић др Иван
Ванредни професор

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Драганић Сузана
Доцент

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Шупић Слободан
Доцент

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Булатовић др Весна
Ванредни професор

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Лукић др Иван
Ванредни професор

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Драганић Сузана
Доцент

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Шупић Слободан
Доцент

Лабораторијске вежбе