Предмет: Материјали у грађевинарству 2 (06 - GG09)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областМатеријали у грађевинарству и технологија бетона
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ7
Матичне организационе јединице предмета

Департман за грађевинарство и геодезију
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2005..


Предмети предуслови

Назив предметаМора се одслушатиМора се положити
Материјали у грађевинарству 1дане

Предмети којима је предуслов предмет Материјали у грађевинарству 2

Назив предметаМора се одслушатиМора се положити
Технологија бетонадада
Стицање знања о поступцима добијања, најважнијим својствима, методама испитивања и примени најчешће коришћених конструкцијских грађевинских материјала и материјала специјалних намена.
Стечена знања студент користи у другим стручним предметима и након дипломирања, у инжењерској пракси. Студент је компентентан за избор и дефинисање захтеваних својстава основних грађевинских материјала при прјектовању, као и за коришћење и контролу квалитета истих при грађењу објеката објеката.
Добијање, најважнија својства и могућности примене у грађевинској пракси следећих традиционалних и савремених материјала: Грађевински камен и агрегати за малтере и бетоне; Грађевинска керамика (зидна, кровна и керамика за облагање и поплочавање); Неоргански везивни материјали (грађевински креч, грађевински гипс, цементи); Креч-силикатни материјали; Малтери (за малтерисање, за зидање и специјални малтери, састави малтера); Бетон - основни појмови и производи од бетона (префабрикати); Дрво и производи на бази дрвета, грешке дрвета и дрвене грађе, трајност и заштита дрвета; Грађевинско стакло; Материјали посебних намена (хидроизолациони материјали, термоизолациони материјали, боје, лакови и лепкови); Технички услови и контрола квалитета грађевинских материјала. Илустрација примене традиционалних и савремених материјала за грађење кроз приказ најпознатијих објеката у појединим историјским раздобљима.
У оквиру предавања студентима се кроз презентације помоћу фотографија, табела, дијаграма, формула и наглашених текстова - дефиниција, објашњава материја која је предвиђена наставним програмом. Такође се приказују и каратки тематски филмови. У оквиру лабораторијских вежби студенти могу да виде или сами ураде стандардна испитивања грађевинских материјала. Један део вежби је рачунски где се кроз задатке повезује пређена материја са грађевинском праксом. За све студенте је обавезна стручна екскурзија (сајам грађевинарства и интересантни објекти у изградњи).
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Михаило МурављовГрађевински материјали1995Грађевински факултет Београд и ГРОСкњигаСрпски језик
Михаило Мурављов, Секула ЖивковићГрађевински материјали - Збирка решених испитних задатака1998Грађевински факултет Универзитета у БеоградуСрпски језик
Мирјана Малешев, Властимир РадоњанинМатеријали у градјевинарству 2, текст са предавања2005предметни наставнициСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Сложени облици вежбидада15.00
Домаћи задатакдада5.00
Домаћи задатакдада5.00
Колоквијумдане20.00
Колоквијумдане20.00
Присуство на лабораторијским вежбамадада2.00
Присуство на предавањимадада3.00
Усмени део испитанеда55.00
Практични део испита - задацинеда15.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Малешев Мирјана

Предавања
Недостаје слика

Радоњанин Властимир

Предавања
Недостаје слика

Лукић др Иван
Ванредни професор

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Булатовић др Весна
Ванредни професор

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Шупић Слободан
Доцент

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Драганић Сузана
Доцент

Лабораторијске вежбе