Predmet: Osnove sistemskog inženjerstva (17 - IZOO03)


Osnovne informacije

KategorijaAkademsko-opšteobrazovni
Naučna oblastProizvodni i uslužni sistemi, organizacija i menadžment
MultidisciplinarnaNe
ESPB4
Matične organizacione jedinice predmeta

Trenutno nema podataka o matičnim organizacionim jedinicama predmeta!
Program predmeta

Program se primenjuje od 26.04.2014..

Predmet Osnove sistemskog inženjerstva je polazni predmet u proučavanju, razumevanju i projektovanju kompleksnih sistema i procesa u području sistemskog inženjerstva. Obrazovni cilj koji se želi ostvariti je ovladavanje osnovnim znanjima o inženjerstvu i sistemskom pogledu na svet, sa naglaskom na primenu tog pristupa na proizvodne i uslužne poslovne sisteme. Cilj predmeta je da diplomirani inženjer informacionih tehnologija stekne kompetencije kako bi bio u mogućnosti da samostalno izvede inženjersku analizu različitih proizvodnih i poslovnih sistema.
Studenti koji odslušaju predmet i polože ispit su osposobljeni da uoče komponente poslovnih sistema, shvate relacije između njih, analiziraju osnovne funkcije preduzeća kao složenog dinamičkog sistema i uoče njegovu politika, plan i program. Diplomirani inženjer informacionih tehnologija stiče kompetencije za analizu različitih sistema.
Sistemsko inženjerstvo i teorija sistema. Sistemi i karakteristike sistema. Osnovne veličine i stanja sistema. Funkcija sistema i tokovi u sistemu. Struktura sistema. Uslovi okoline. Upravljanje sistemom. Dinamičko modelovanje i simulacije u sistemu.
Nastava na predmetu obuhvata predavanja sa primerima primene sistemskog prilaza na poslovne sisteme i auditorne vežbe u okviru kojih se preko studija slučaja različitih poslovnih sistema u malim grupama razrađuju pojedine teme sa predavanja.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Ćosić, I., Šešlija, D., Vidicki, P.Osnove industrijskog inženjerstva i menadžmenta2018Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Michael C. JacksonSystems Thinking: Creative Holism for Managers 2003John Wiley&Sons Ltd, EnglandEngleski
Williams, Bob, and Richard HummelbrunnerSystems concepts in action: a practitioners toolkit2010Stanford University Press, USAEngleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Testdada10.00
Testdada10.00
Prisustvo na vežbamadada5.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda70.00
Kolokvijumnene20.00
Kolokvijumnene20.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Tasić dr Nemanja
Vanredni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Reljić dr Vule
Docent

Predavanja
Nedostaje slika

Vidicki dr Predrag
Docent

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Reljić dr Vule
Docent

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Berisavljević Tanja
Asistent

Auditorne vežbe