Predmet: Zaštita od požara i eksplozija usled dejstva električne energije (17 - URZP55)


Osnovne informacije

KategorijaNaučno-stručni
Naučna oblastTeorijska elektrotehnika
MultidisciplinarnaNe
ESPB4
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za energetiku, elektroniku i telekomunikacije
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2011..

Cilj predmeta je da studente upozna sa osnovnim fizičkim veličinama i zakonima koji važe u Elektrotehnici. Studenti stiču znanja o opasnostima koje postoje u radnom prostoru usled atmosferskog i indukovanog elektriciteta, prekomernih struja u električnim kolima, prekomerne promene fluksa u magnetskim kolima, kao i prenosa prekomerne snage u monofaznim i simetričnim trofaznim kolima vremenski promenljivih struja. Numerički proračuni razvijaju kod studenta osećaj o redu veličine fizičkih jedinica koje opisuju odgovarajuću pojavu.
Studenti se osposobljavaju da razumeju i koriste „Pravilnik o opštim merama zaštite na radu od opasnog dejstva električne struje u objektima namenjenim za rad, radnim prostorijama i na radilištima“, Službeni glasnik RS", br. 21/89. Takođe, studenti po završenom kursu stiču inženjersku intuiciju koja im pomaže da identifikuju rizike i spreče nastanak požara i eksplozije usled dejstva električne struje.
Kulonov zakon. Električno polje. Potencijal. Napon. Kapacitivnost. Kritično polje. Probojni napon. Zaštita od statičkog elektriciteta. Jednosmerne struje. Kirhofovi zakoni. Prilagođeni potrošači. Maksimalna snaga. Magnetsko polje. BioSavarov zakon. Amperov zakon. Magnetska kola. Faradejev zakon elektromagnetske indukcije. Sinusoidalne struje i naponi. Kompleksna snaga. Simetrični trofazni sistemi. Zaštita od prekomernih struja. Tehničke norme zaštite od požara i eksplozija.
Nastava se izlaže usmeno, uz rešavanje numeričkih problema na tabli i demonstraciju mernih instrumenata. Uz to, prikazuju se multimedijalne prezentacije, fotografije i video klipovi.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Republika SrbijaPRAVILNIK o opštim merama zaštite na radu od opasnog dejstva električne struje u objektima namenjenim za rad, radnim prostorijama i na radilištima1989"Službeni glasnik RS", br. 21/89Srpski jezik
Juhas, A., Milutinov, M., Pekarić-Nađ, N.Zbirka zadataka iz osnova elektrotehnike : za strukovne studije2012Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Rizzoni, G.Principles and applications of electrical engineering2007McGraw-HillEngleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Prisustvo na vežbamadada5.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda70.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Seminarski raddada20.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Milutinov dr Miodrag
Vanredni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Mijatović dr Gorana
Docent

Predavanja
Nedostaje slika

Kasaš-Lažetić dr Karolina
Vanredni profesor

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Herceg dr Dejana
Vanredni profesor

Auditorne vežbe