Predmet: Studija rada i ergonomija (17 - IM1116)


Osnovne informacije

KategorijaStručno-aplikativni
Naučna oblastProizvodni i uslužni sistemi, organizacija i menadžment
MultidisciplinarnaNe
ESPB4
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2013..

Osnovni cilj predmeta je da se studenti upoznaju sa savremenim metodama merenja i proučavanja rada, koje se koriste u unapređenju procesa rada.
Studenti će steći potrebna znanja za sprovođenje unapređenja procesa rada, od utvrđivanja i definisanja problema, preko prikupljanja podataka, analize i preduzimanja mera za unapređenje.
Uvod u studiju rada, definisanje osnovnih pojmova: proces rada, predmet rada, radni sistem, učesnici u procesu rada. Struktura procesa rada, podela rada. Struktura vremena rada. Određivanje vremena rada snimanjem, protočna metoda snimanja, povratna metoda snimanja. Sistemi unapred utvrđenih standardnih vremena, MTM (Methods Time Measurement) sistem. Unapređenje procesa rada, Kaizen prilaz. Metode za izdvajanje i prikazivanje podataka o procesima i operacijama. Metode za analizu procesa rada, dijagram toka procesa, Ishikawa dijagram, ABC dijagram. Metode za analizu iskorišćenja vremena rada na radnom mestu, metoda trenutnih zapažanja. Ergonomske podloge za oblikovanje rada. Fiziološki uslovi pri radu. Psiho-sociološki uslovi pri radu. Uslovi radnog okruženja, osvetljenje, buka, mikroklima, boja. Antropometrijski uslovi pri radu. Kaizen-ovih 5S koraka uređenja radnog mesta. Principi racionalnog izvođenja operacija.
Predavanja će se obavljati po tematskim jedinicama iz teorijskih osnova uz prezentiranje konkretnih primera. Na vežbama će se raditi primeri i konkretni zadaci iz tematskih oblasti, detaljno će se obrađivati određene metode unapređenja procesa rada, uz uključivanje studenata na samostalnom rešavanju određenih zadataka, pri čemu će se maksimalno insistirati na timskom radu.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Ćosić, I., Simenunović, N., Bojić, Ž.Studija rada2015Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Imaj, M.Kaizen = (Ky zen) : ključ japanskog poslovnog uspeha 2008Mono i Manjana, BeogradSrpski jezik
Freivalds, A., Niebel, B. W.Niebels Methods, Standards, and Work Design2009McGraw-Hill Higher EducationEngleski
Simeunović, N., Lalić, B.Operacioni menadžment2016Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Prisustvo na vežbamadada5.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda70.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Seminarski raddada20.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Simeunović dr Nenad
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Penčić Marko
Asistent

Auditorne vežbe