Predmet: Održavanje saobraćajne infrastrukture (17 - GG4P5)


Osnovne informacije

KategorijaStručno-aplikativni
Naučna oblastSaobraćajnice
MultidisciplinarnaNe
ESPB3
Matične organizacione jedinice predmeta

Trenutno nema podataka o matičnim organizacionim jedinicama predmeta!
Program predmeta

Program se primenjuje od 23.12.2018..

Sticanje osnovnih znanja o održavanju saobraćajne infrastrukture.
Osposobljenost za održavanje saobraćajne infrastrukture: identifikacija problema, prikupljanje i analiza podataka, planiranje preventivnih i korektivnih mera, ugovaranje i kontrola pri izvođenju građevinskih radova na održavanju saobraćajne infrastrukture. Stečena znanja direktno su primenjiva u inženjerskoj praksi.
Termini i definicije, vrste radova na održavanju, tehnike održavanja infrastrukture, oprema i materijali za održavanje infrastrukture, zimsko održavanje infrastrukture, sistemi za upravljanje održavanjem saobraćajne infrastrukture, ugovaranje radova na održavanju saobraćajne infrastrukture po principu Performance – Based Maintenance Contracts, upravljanje održavanjem saobraćajne infrastrukture sa aspekta ekonomije, zaštite životne okoline, i bezbednosti saobraćaja.
Predavanje, auditorne vežbe, seminarski radovi i konsultacije. Na predavanjima se izlaže teorijski deo gradiva u vidu prezentacija pojedinih metodskih jedinica praćen odgovarajućim primerima iz prakse, radi lakšeg razumevanja i usvajanja gradiva. Na auditornim vežbama detaljnije se obrađuje gradivo sa predavanja uz aktivnije učešće studenata. Pored predavanja i vežbi redovno se održavaju i konsultacije. Student, na osnovu dobijenih informacija (predavanja, literatura, konsultacije i generalnih uputstava na početku vežbanja), rešava postavljene zadatke i izrađuje seminarske radove u formi obrade podataka i određenih tematskih celina. Urađeni i pozitivno ocenjeni seminarski radovi su uslov za izlazak na ispit. Ispit obuhvata celokupno gradivo izloženo u toku semestra i polaže se usmeno. Ocena ispita se formira na osnovu pohađanja predavanja i vežbi, ocene seminarskih radova i usmenog ispita.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
A. CvetanovićOdržavanje puteva2000www.putevi-srbije.rsSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Prisustvo na vežbamadada5.00
Prezentacijadada10.00
Prezentacijadada10.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Seminarski raddada20.00
Seminarski raddada20.00
Teorijski deo ispitaneda30.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Radović dr Nebojša
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Šešlija dr Miloš
Vanredni profesor

Auditorne vežbe