Savremeni uređaj za ispitivanje materijala na FTN-u


23.07.2024. - 11:46

Laboratorija za ispitivanje materijala, Katedre za materijale i tehnologije spajanja, Departmana za proizvodno mašinstvo bogatija je za novi uređaj za ispitivanje materijala. Reč je o optičkom emisionom spektrometru (OES) renomirane italijanske kompanije GNR koji je od 30. maja 2024. godine u upotrebi u ovoj laboratoriji.

Uređaj GNR miniLab 150, namenjen za ispitivanje hemijskog sastava legura železa (livenih gvožđa, konstrukcionih, niskolegiranih, alatnih i nerđajućih čelika), legura aluminijuma (tehnički čisti aluminijum, aluminijum-silicijum, aluminijum-magnezijum) i legura bakra (bronzi i mesinga). Kod metode ispitivanja materijala OES, atomi uzorka se pobuđuju energijom varnice formirane između uzorka i elektrode. Tom prilikom elektroni u uzorku emituju svetlost, čija se talasna dužina i intenzitet mere i prikazuju u vidu kvalitativne i kvantitativne analize hemijskog sastava materijala.

Ovakva savremena oprema je od neprocenjovog značaja za obrazovni, naučni i potencijal saradnje sa privredom FTN-a u celini, kao i rad Laboratorije. Studenti FTN-a, sa Departmana za proizvodno mašinstvo, Departmana za mehanizaciju i konstrukciono mašinstvo, Departmana za energetiku i procesnu tehniku, Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment, Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu kao i Departmanu za energetiku, elektroniku i telekomunikacije, po prvi put će imati priliku da tokom laboratorijskih vežbi koriste ovu naprednu opremu.

Optički emisioni spektrometar obezbeđen je zahvaljujući kompaniji Emus doo iz Zagreba i i predstavništvu ove kompanije u Srbiji. Emus doo je zastupnik i serviser značajnog broja svetski priznatih proizvođača opreme za ispitivanje materijala.