Svečano potpisan Memorandum o razumevanju u oblasti primene razvoja nuklearne energije


11.07.2024. - 12:11 

Profesor dr Boris Dumnić, v.d. dekana Fakulteta tehničkih nauka Unierziteta u Novom Sadu, juče je potpisao Memorandum o razumevanju u oblasti primene razvoja nuklearne energije.

Republika Srbija teži da kroz proces energetske tranzicije poveća udeo obnovljivih izvora energije u svom energetskom miksu, pospeši energetsku efikasnost, smanji zavisnost od fosilnih goriva i unapredi diversifikaciju izvora snabdevanja radi jačanja energetske bezbednosti i samodovoljnosti. Nuklearna energija predstavlja izvor bazne energije koju je potrebno razmotriti kao ravnopravnu opciju koja može doprineti stabilnom snabdevanju električnom energijom.

Dokumentom, koji je potpisalo pet ministarstva i 20 fakulteta, naučnih instituta i energetskih preduzeća, predviđa se povezivanje resornih republičkih institucija sa akademskom i naučnom zajednicom, u cilju razmatranja potencijala nuklearne energije u Srbiji, produkcije naučnoistraživačkih i istraživačko-razvojnih radova, rudarsko-geoloških ispitivanja.

Pored FTN-a, potpisnici su Institut za nuklearne nauke Vinča, JP Nuklearni objekti Srbije, Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, Srpsko nuklearno društvo, Institut za fiziku, Fizički fakultet, Prirodno matematički fakultet u Novom Sadu, Prirodno matematički fakultet u Kragujevcu, Elektrotehnički fakultet (ETF), Mašinski fakultet, Tehnološko-metalurški fakultet iz Beograda, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu. Memorandum su potpisali i Elektrotehnički institut Nikola Tesla, Fakultet za fizičku hemiju, Biološki fakultet, Građevinski fakultet, Ekonomski fakultet i Medicinski fakultet; Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstvo prosvete, Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo zdravl?a, kao i preduzeća Elektroprivreda Srbije i Elektromreža Srbije.

Memorandum će omogućiti okupljanje stručnih kadrova iz zemlje i inostranstva,  otvoriti različite potencijale saradnje i u drugim resorima, s obzirom na to da se nuklearna energija koristi u energetici, medicini i nauci.

Svečanom potpisivanju je, osim ministarke Dubravke Đedović Handanović, prisustvovao i premijer Srbije Miloš Vučević.

 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.